Dostupni linkovi

Belorusija šalje decu iz okupiranih delova Ukrajine na treninge sa vojskom


Deca iz okupiranog ukrajinskog regiona Donjeck posmatraju vežbu specijalnih policijskih snaga Belorusije u Minsku, maj 2023. Zvanični Kijev, kao i beloruska opozicija, tvrde da je Lukašenkov režim upleten u nezakoniti transfer velikog broja ukrajinske dece u Belorusiju.
Deca iz okupiranog ukrajinskog regiona Donjeck posmatraju vežbu specijalnih policijskih snaga Belorusije u Minsku, maj 2023. Zvanični Kijev, kao i beloruska opozicija, tvrde da je Lukašenkov režim upleten u nezakoniti transfer velikog broja ukrajinske dece u Belorusiju.

Beloruska državna televizija izvestila je 10. januara da su vlasti te zemlje poslale nedavno pristiglu grupu dece iz okupiranih delova Ukrajine na obuku u organizaciji beloruske vojske, prenosi agencija AP.

Zvanični Kijev, kao i beloruska opozicija, tvrde da je režim Aleksandra Lukašenka, saveznika Kremlja, umešan u nezakoniti transfer velikog broja ukrajinske dece u Belorusiju.

Kritičari beloruskog i ruskog režima to opisuju kao kampanju indoktrinacije, kako bi deca postala proruski orijentisana.

U televizijskom izveštaju od 10. januara se navodi brojka od 35 dece koja su iz ukrajinskog grada Antratsita, pod ruskom kontrolom, poslata u grad Moglijev na istoku Belorusije.

Državna televizija Belorusije je saopštila da su deca smeštena u lokalnom sanatorijumu i da o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije.

U televizijskom izveštaju se navodi da vojska decu "uči kako da ponašaju u eksteremnim situacijama".

Prilog pokazuje ukrajinsku decu kako na rukavima imaju prišivene ruske zastave.

Više od 2.400 ukrajinske dece uzrasta od 6 do 17 godina dovedeno je u Belorusiju iz četiri ukrajinska regiona koje su delimično okupirale ruske trupe, navodi se u nedavnom istraživanju Univerziteta Jejl u SAD.

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da istražuju deportaciju dece kao mogući čin genocida, a državni tužilac Ukrajine je saopštio da je Belorusija takođe pod istragom zbog navoda o nasilnom odvođenju više od 19 hiljada dece iz okupiranlih delova Ukrajine.

Bivši beloruski ministar kulture Pavel Latuška, koji je prešao na stranu opozicije i Međunarodnom sudu pravde predao dokaze o umešanosti Lukašenkove vlade u deportaciji dece, rekao je da "beloruske vlasti ne kriju činjenicu da se deca indoktriniraju".

Kako je rekao za agenciju AP, ukrajinska deca se "indoktriniraju da postanu proruska".

Po rečima Latuške, postoje primeri da su ukrajinska deca odvođena u Belorusiju, a zatim u Rusiju gde su davana na usvajanje.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmanke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratne zločine zbog ilegalne deportacije i transfera dece iz Ukrajine u Rusiju.

Zvanična Moskva odbacuje te optužbe.

Belorusija je jedna od najbližih saveznica Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022. godine.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je dozvolio Kremlju da koristi Belorusiju za invaziju na Ukrajinu, a Rusija je stacionirala i deo svog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

XS
SM
MD
LG