Dostupni linkovi

Mediji: Priveden predsednik Fudbalskog saveza Belorusije u Češkoj


Vladimir Bazanov, predsednik Fudbalskog saveza Belorusije priveden je, prema pisanju čeških medija, zbog kršenja pravila za ulazak u zemlju usled pandemije COVID-19.
Vladimir Bazanov, predsednik Fudbalskog saveza Belorusije priveden je, prema pisanju čeških medija, zbog kršenja pravila za ulazak u zemlju usled pandemije COVID-19.

Češka policija privela je predsednika Fudbalskog saveza Belorusije Vladimira Bazanova i njegovu suprugu zbog sumnje da su prekršili pravila u vezi sa pandemijom COVID-19 jer nisu podneli zahtev za izuzeće od ograničenja putovanja, javili su lokalni mediji, a prenosi Rojters.

Bazanov, saveznik beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka (Alexander Lukashenko), trebalo je da prisustvuje kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo za žene između Češke Republike i Belorusije, objavio je list Denik N.

Beloruski fudbalski savez je odbio da komentariše, naveo je Rojters.

Utakmica je na kraju odložena zbog slučajeva COVID-19 identifikovanih među gostujućim timom.

Češka policija je saopštila da ne može da potvrdi da su Bazanov i njegova supruga privedeni, navodeći samo da su „uhvaćena dva strana državljana za koje se sumnja da su ušli u Češku i boravili kršeći važeće mere bezbednosti Ministarstva zdravlja. "

Portparol Češkog fudbalskog saveza rekao je da su se i beloruski savez i najviši evropski fudbalski savez, UEFA, obratili za pomoć češkom savezu.

Mihal Jurman je naveo da su Fudbalski savez Belorusije i UEFA saopštili češkom fudbalskom savezu da je Bazanov stigao u zemlju u svojstvu predsednika sportskog saveza, a ne političkog zvaničnika.

Portparolka češkog ministarstva inostranih poslova Eva Davidova rekla je da ministarstvo ne može da potvrdi da je Bazanov u zemlji, niti da li je podneo zahtev za češku vizu.

Beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, Evropska unija (EU) je uvela sankcije nakon spornog reizbora 2020. godine.

EU optužuje Lukašenka I da vodi “hibridni rat” time što dopušta migrantima da dolete u zemlju, nakon čega ih usmerava ka istočnim granicama EU u znak odmazde za sankcije, nametnute zbog obračuna sa političkim protivnicima koji traje u Belorusiji još od njegove osporavane pobede na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG