Dostupni linkovi

Beloruska olimpijka doputovala u Poljsku


Beloruski opozicioni političar Pavel Latuška pozira sa sprinterkom Krystsinom Tsimanouskajom, Varšava, 4. august 2020.
Beloruski opozicioni političar Pavel Latuška pozira sa sprinterkom Krystsinom Tsimanouskajom, Varšava, 4. august 2020.

Beloruska sprinterka Kristina Timanovskaja (Krystsina Tsimanouskaya) doputovala je u Poljsku, nakon što je pre dva dana odbila da ode kući sa Olimpijskih igara u Japanu zbog straha da će biti suočena sa kaznom autoritarne vlade u Minsku.

U Varšavu je doputovala letom iz Beča, budući da joj je Poljska odobrila humanitarnu vizu.

Zamenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz potvrdio je da je 24-godišnja olimpijka u sredu naveče stigla u glavni grad Poljske. Rekao je da "želi zahvaliti kompletnom poljskom konzularnom i diplomatskom osoblju koje je besprekorno isplaniralo i omogućilo njeno sigurno putovanje."

Njen muž, Arsen Zdanevič (Arsen Zdanevich) takođe je odlučio da napusti Belorusiju kada mu je Timanovskaja rekla da se neće vratiti. On se trenutno nalazi u Ukrajini, a 4. avgusta će se pridružiti supruzi u Varšavi, navela je Beloruska kuća, oranizacija u Poljskoj koja podržava opoziciju Belorusije.

Timanovskaja je na aerodrom u Tokiju stigla rano ujutro 4. avgusta iz poljske ambasade, gde se ova 24-godišnja atletičarka sklonila 2. avgusta nakon što je odbila da dozvoli zvaničnicima beloruskog tima da je primoraju na let za Minsk dan ranije.

Nije razgovarala sa grupom novinara koji su čekali, ali je ranije u video intervjuu rekla AP-u da su zvaničnici tima „jasno stavili do znanja da ću se, po povratku kući, definitivno suočiti s nekim oblikom kazne“.

Rekla je da je za nju prekretnica bila kada su joj menadžeri timova rekli da su im „drugi ljudi“ naredili da je pošalju kući sa Olimpijskih igara i da im je „samo naređeno da to ostvare“. Rekla je da se plaši da će biti u opasnosti ako se vrati u Belorusiju.

'Uradila si glupu stvar': Vođe bjeloruske atletike kažu sprinterki da napusti Olimpijadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Dmitri Dauhalionak (Dzmitry Dauhalionak), šef beloruske delegacije na Olimpijskim igrama, odbio je da komentariše, rekavši da "nema reči", navodi AP.

Prethodno je Beloruski nacionalni olimpijski komitet rekao državnoj novinskoj agenciji da pomno prati situaciju i sarađuje sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), koji je pokrenuo istragu povodom optužbi Timanovskaje.

MOK je 4. avgusta rekao da će ispitati dva zvaničnika beloruskog tima koji su navodno umešani u pokušaj uklanjanja Timanovskaje sa Olimpijskih igara. Portparol MOK-a Mark Adams kaže da je to deo disciplinskog slučaja koji je pokrenut "radi utvrđivanja činjenica".

U istrazi će se čuti dvojica zvaničnika koji su navodno rekli Timanovskaji da će se morati vratiti kući ranije zbog kritičkih komentara koje je dala na društvenim mrežama. MOK ih je identifikovao kao Artura Šumaka (Artur Shumak) i Jurija Moiseviča (Yury Moisevich).

Problemi Kristine Timanovskaje počeli su kada je rekla da su joj treneri kazali da će učestvovati na događaju na kojem se nikada nije takmičila. Zatim je kritikovala taj potez na društvenim mrežama i optužila zvaničnike za pokušaj otmice kako bi je prisilno repatrirali.

Odbacila je svaku ideju da je planirala tražiti način za odlazak u treću zemlju.

"Sve što se sada dešava apsolutno nije bilo u mojim planovima", rekla je za AP.

Situacija u kojoj se našla ova olimpijka kritikovana je na međunarodnoj sceni kao još jedan pokušaj režima Aleksandra Lukašenka da uguši neslaganje usred široko rasprostranjenih mera protiv opozicionih aktivista i nezavisnih medija nakon njegove tvrdnje o pobedi na predsedničkim izborima u avgustu 2020.

Sprinterka je, međutim, odbila da poveže svoje probleme sa političkom borbom u Belorusiji.

„Ne želim da se bavim politikom", rekla je. „Za mene je moja karijera važna. Važan je samo sport. I samo razmišljam o svojoj budućnosti, o tome kako mogu da nastavim svoju karijeru. "

Dodala je da očekuje izbacivanje iz reprezentacije, ali je za sada rekla "jedino što me brine je moja bezbednost".

XS
SM
MD
LG