Dostupni linkovi

Lukašenko naložio da se ne izdaju pasoši Belorusima u inostranstvu


Beloruski pasoš
Beloruski pasoš

Autoritarni beloruski lider Aleksandar Lukašenko naredio je ambasadama te zemlje da prestanu da izdaju pasoše Belorusima koji žive u inostranstvu, javio je Beloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Beloruski građani u inostranstvu dosad su mogli da izvade nove pasoše u diplomatskim predstavništvima te zemlje, ali prema uredbi objavljenoj 4. septembra, za obnovu starog pasoša ili dobijanje novog moraju da se vrate u Belorusiju.

Desetine hiljada Belorusa pobegle su iz te zemlje 2020. posle gušenja masovnih protesta nakon što je Lukašenku dodeljen šesti mandat posle predsedničkih izbora za koji opozicija i Zapad tvrde da su bili namešteni.

Kritičari Lukašenka kažu da će novim pravilom Belorusi koji žive u inostranstvu biti izloženi krivičnom gonjenju ako se vrate u Belorusiju.

Beloruska opozicija ocenila je da je u pitanju "represivni mehanizam".

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svjetlana Tihanovskaja na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, rekla je da demokratske snage Belorusije rade s drugim državama na rešavanju ove situacije, ali i da pripremaju pasoš "Nove Belorusije".

"Dok država odustaje od svoje dužnosti da brine o svojim građanima, mi to nećemo", navela je Tihanovskaja.

Beloruske demokratske snage nedavno su predstavile projekat pasoša "nove Belorusije" koji bi bio alternativa zvaničnom beloruskom pasošu.

Zasad je to, međutim, samo ideja i nije jasno kako bi mogao da zameni beloruski pasoš pošto nije međunarodno priznat.

Nova pravila se odnose i na druge dokumente. Ugovori o prodaji imovine sada se mogu zaključiti samo na lični zahtev vlasnika ili na osnovu punomoćja izdatog u Belorusiji.

Isto važi za izdavanje duplikata dokumenata o obrazovanju, poslovanju s porodičnom imovinom ili zemljišnim parcelama.

XS
SM
MD
LG