Dostupni linkovi

Veštačenje pokazalo: Belivukova kriminalna grupa ubijala i mlela ljude u mašini za meso


Hapšenja grupe povezane sa Veljkom Belivukom, 5. februar 2021.

U mašini za mlevenje mesa, pronađenoj u kući koja je pripadala kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Ritopeku, naselju u beogradskoj opštini Grocka, nalazi se više DNK uzoraka različitih žrtava, pokazala su obavljena veštačenja.

Te podatke izneo je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u ponedeljak, 10. maja. Precizirao je da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja pripada kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Ritopeku nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

„Nijedan zločin klana Belivuk - Miljković neće ostati nerasvetljen“, poručio je Vulin, a saopštio MUP.

„Nakon što smo u kući strave u Ritopeku pronašli tajnu prostoriju u kojoj se, osim oružja i eksploziva, nalazila industrijska mašina za mlevenje mesa, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno su potvrdili da se u toj mašini nalazilo više DNK različitih žrtava ovog klana“, izjavio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ova "ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Hapšenje pre tri meseca

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, označen je kao vođa "Partizanove" navijačke grupe "Principi" i kao navodni pripadnik "kavačkog" kriminalnog klana.

Uhapšen je 4. februara na Rudniku u velikoj akciji policije i Bezbednosno-informativne agencije.

Osim njega, u najvećoj policijskoj akciji u poslednjih deset godina uhapšeno je još 15 članova grupe, a među njima je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković. Svi oni uhapšeni su dok su išli da spale vozila koja su koristili za izvršenje krivičnih dela.

Grupa, koju su predvodili uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, osnovano se sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge, rekao je Vulin na konferenciji za novinare nakon njihovog hapšenja u februaru.

Sumnja se da je kriminalna organizacija odgovorna za najmanje tri ubistva, brojne otmice, trgovinu drogom, pranje novca i nezakonito posedovanje oružja.

Inače, kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića za sada se dovodi u vezu sa čak 13 nestalih lica kojima se u toku prošle godine izgubio svaki trag.

Prvo pominjanje kuće u Ritopeku

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je 24. aprila da su pronađeni oružje i eksploziv u jednoj kući u Ritopeku, koju su koristili članovi klana Belivuk - Miljković.

Vulin je tada tokom obilaska Policijske uprave za grad Beograd, gde je izloženo novozaplenjeno oružje i eksploziv, rekao da su u kući u Ritopeku dovođeni ljudi koji su na najsuroviji i najmonstruozniji način ubijani.

On je naveo da je u sklopu te kuće pronađena i tajna prostorija, u kojoj je pronađena velika količina različitog oružja, ali i ogromna mašina za mlevenje mesa, za koju se sumnja da je korišćena za uništavanje tela žrtava. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal pronađeno oružje i mašina prosleđeni su na veštačenje.

XS
SM
MD
LG