Dostupni linkovi

Tužilaštvo za RSE: Optužni predlog protiv bivšeg policajca Gorana Papića


Policija Srbije, ilustrativna fotografija 15. februar 2021
Policija Srbije, ilustrativna fotografija 15. februar 2021

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo je optužni predlog protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz VJT.

“Nakon sprovedenih dokaznih radnji od strane Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT, protiv okrivljenog Gorana Papića podnet je optužni predlog zbog krivičnog dela trgovina uticajem. U optužnom aktu predloženo je izricanje krivične sankcije u skladu sa zakonom i izricanje mere bezbednosti zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti i isti je dostavljen Višem sudu u Beogradu”, navodi Više javno tužilaštvo za RSE.

MUP Srbije ranije je saopštio da je Papić osumnjičen da je 15. aprila 2020. godine od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd zahtevao da se Marku Miljkoviću, koji je sada zajedno sa Veljkom Belivukom osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe, vrati privremeno oduzeti blindirani automobil. Po njegovoj urgenciji, naveo je MUP, istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Za krivično trgovina uticajem zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Goran Papić je na saslušanju kod tužioca negirao izvršenje krivičnog dela. Bio je uhapšen 9. marta, a pritvor mu je ukinut 29. aprila i sada se brani sa slobode.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu potvrdilo je u petak 15. oktobra optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal koja je podignuta protiv Marka Miljkovića, Veljka Belivuka i još 30 osoba, saopšteno je tada iz Višeg suda. Ta grupa tereti se za najteža krivična dela među kojima su ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja. Belivuk, Miljković i još 18 osoba uhapšeni su februara 2021. Još dvojica osumnjičenih da su pripadnici te kriminalne grupe uhapšeni su 18. oktobra.

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, koju je policija privela i saslušala po hapšenju Belivuka i Miljkovića, uhapšena je u Beogradu 15. oktobra i određen joj je pritvor do 30 dana. Viši sud saopštio je da joj se na teret stavlja trgovina uticajem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izjavio da je Hrkalović privedena u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, koje se dogodilo u januaru 2017. u Beogradu, za koje državni organi sumnjiče Belivuka i Miljkovića.

Na pitanje novinara da li su tačni navodi nekih medija da je Hrkalović osumnjičena da je uklanjala dokaze posle ubistva Miloševića, Vučić je rekao da je to pitanje za nadležne pravosudne organe.

XS
SM
MD
LG