Dostupni linkovi

Srbija: Tužilac najavio podizanje optužnice protiv Belivuka sledećeg petka


Privođenje Veljka Belivuka u februaru 2021. godine
Privođenje Veljka Belivuka u februaru 2021. godine

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je 23. jula u Beogradu da će optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe najverovatnije biti podignuta sledećeg petka jer je tužilaštvu potrebno još sedam ili osam dana da završi istragu.

On je na konferenciji za novinare u Višem sudu rekao da će to svakako biti u zakonskom roku.

Nenadić je rekao da se istraga sprovodi protiv 31 osobe, kao i da je od početka istrage bilo više proširenja, a da se te osobe terete za pet teških ubistava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje.

On je naglasio da su obezbeđeni materijalni dokazi iz veštačenja, kao i tragovi vezani za prostorije gde se smatra da su žrtve ubijane.

Nenadić je rekao da je postojala velika međunarodna pomoć da bi se pribavili dokazi iz komunikacije Skaj platformom koju su koristili okrivljeni.

Novinarima su prikazane fotografije izmasakriranih žrtava na kojima se vide odsečene glave i tela bez udova.

Veljko Belivuk, jedan je od 19 uhapšenih 4. februara rano ujutro, a u javnosti je označen kao vođa navijača, blizak jednom od dva glavna kriminalna klana.


Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari".

Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana.

Kako je ranije izjavio ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, ova grupa je odgovorna za brutalna ubistva i otmice u Srbiji.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je 22. jula da je Belivuk na saslušanju u tužilaštvu rekao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga, između ostalog, da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je 22. jula da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

'I dalje idem u policiju': Porodice žrtava klanova u Srbiji čekaju istinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:42 0:00
XS
SM
MD
LG