Dostupni linkovi

Viši sud u Srbiji potvrdio optužnicu protiv Belivuka


Deo arsenala za koji je sumnja da je pripadao kriminalnom klanu Veljka Belivuka, a koji je pronađen 24. aprila, u prigradskom naselju Ritopek, u jednoj od takozvanih "štek" vikendica, istočno od Beograda.
Deo arsenala za koji je sumnja da je pripadao kriminalnom klanu Veljka Belivuka, a koji je pronađen 24. aprila, u prigradskom naselju Ritopek, u jednoj od takozvanih "štek" vikendica, istočno od Beograda.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu potvrdilo je u petak 15. oktobra, optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i još 30 osoba, saopšteno je iz Višeg suda.

Belivukova grupa tereti se da je za različita krivična dela među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

„Dokazi po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz krivičnih dela koja im se optužnicom stavljaju na teret“, dodaje se u sopštenju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je u petak, 30. jula, optužnicu protiv Veljka Belivuka i njegove grupe, prenela je agencija Tanjug.

Veljko Belivuk, uhapšen je 4. februara.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, govoreći o hapšenju koje su izveli pripadnici MUP-a Srbije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, rekao je nakon hapšenja, da se neće dozvoliti formiranje novog "Zemnskog klana".

Vulin je tada aludirao na kriminalnu organizaciju koja je razbijena 2003. godine, nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari".

Policija je 4. februara svoju akciju nastavila upravo na stadionu "Partizana" gde je uhapsila najmanje jednu osobu.

"Janjičare" je pre Belivuka vodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok nije ubijen 2016. godine, pod još nerasvetljenim okolnostima. Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana.

U jednom od retkih intervjua, za nedeljnik "Njuzvik" (Newsweek) 2016. godine Veljko Belivuk je rekao da ima ženu i dvoje dece, da radi normalno kao i drugi, da mu ide staž i da plaća poreze državi.

On je tada tvrdio i da zna ko je ubio Aleksandra Stankovića, ali bez daljeg preciziranja.

Belivuku se do sada sudilo više puta, a od ranije je poznat policiji po nasilnom ponašanju.

U jednom od incidenata na beogradskom splavu "Blejvoč" 2007. godine, Belivuk je napao dvojicu mladića, za šta je osuđen na pet i po meseci zatvora.

Kako navodi istraživački portal KRIK, Belivuk je učestvovao u demoliranju beogradskog kafića „Holivud“ u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe suparničke grupe "Alkatraz", u decembru 2013. Tužilaštvo je, kako se navodi, odbacilo krivičnu prijavu pošto je uplatio 100.000 dinara (oko 850 evra) u humanitarne svrhe.

Belivuk je takođe osuđen i 2016. godine i to na godinu dana kućnog zatvora zbog napada na člana obezbeđenja direktora "Partizana" Miloša Vazure. Vazura je uspeo da pobegne, a policija je učesnike identifikovala preko video snimaka sa nadzornih kamera stadiona. Snimci su nedugo nakon tuče procureli u javnost.

XS
SM
MD
LG