Dostupni linkovi

Belgija predaje "evropsku palicu" Mađarskoj


Zastave zemalja EU u Briselu
Zastave zemalja EU u Briselu
Predsjedavanje Evropskom unijom za Belgijance je prošlo i mogu da odahnu. Unija je našla zajednički jezik, ako ne u svim, onda sigurno u ključnim pitanjima budućnosti.

Što se tiče zapadnog Balkana, Belgijanci tvrde da su učinili sve kako bi ubrzali pristupanje država regiona evropskoj porodici. Želeći nastaviti u istom smjeru, nastupajuće mađarsko predsjedništvo Unijom iskazalo je očekivanje da će uskoro započeti pregovori Beograda i Prištine, u kojima će Mađari, kao predsjedavajući EU, ponuditi svoju pomoć, a već narednog mjeseca očekuje se i evropski plan za BiH.

Nije to bilo predsjedavanje koje će ući u istoriju, ali su, uprkos nedefinisanoj političkoj situaciji kod kuće, na evropskom planu Belgijanci djelovali koliko-toliko efikasno.

Pod belgijskim predsjedavanjem Unija je došla do prve godine života Lisabonskog sporazuma i njegovih blagih preinaka kako bi zaživio stalni mehanizam finansijske prevencije krize.
Herman Van Rompuy tokom konferencije za novinare povodom samita EU lidera, 16. decembar 2010.

Evropljani su se nametnuli kao respektabilan sigurnosni partner NATO-a, što je prepoznato na prošlomjesečnom samitu u Lisabonu, a nedugo potom jasnije su zastupali jedinstven stav na tek okončanoj konferenciji o klimi u Meksiku.

Bila je to godina u kojoj je Unija, prvi put u svojoj istoriji, imala predsjednika Evropskog vijeća - opet Belgijanca - Hermana van Rompuyja, koji o tome kaže:

"Na ovom sam poslu tek godinu dana i mogu se osvrnuti na tih turbulentnih 12 mjeseci - bili smo zauzeti veoma važnim stvarima: održanjem stabilnosti euro-zone, a time i našeg novca. Iako to nismo tražili, suočili smo se sa istorijskim izazovom. Mislim da smo i uspjeli u tome. Svi zajedno, države članice i evropske institucije, borili smo se protiv plime. Sada vlade treba da reorganizuju svoje budžete, a svi zajedno da razvijemo novi način ekonomskog upravljanja za euro-zonu i cijelu Uniju. Uspostavili smo fond hitne pomoći, dogovorili da mijenjamo Lisabonski sporazum kako bi do 2013. godine uspostavili trajni fond pomoći. Gotovo svi skupovi šefova država ili vlada bili su u znaku borbe protiv krize i čini se da nije bilo previše vremena za bilo šta drugo."


Mađarska najavljuje podršku istočnom partnerstvu


Što se tiče proširenja, pod belgijskim predsjedavanjem je nedavni skup evropskih lidera poručio kako su obećanja o evropskoj budućnosti još uvijek i uprkos svemu, živa.

Vanackere: Što se tiče država kandidata i ostalih sa Balkana i Turske, belgijsko predsjedništvo je učinilo sve kako bi konsolidovalo ubrzan proces njihovog pristupanja Evropi.
Belgijanci su stajali iza početka izrade mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije da ponese status kandidata - status koji je, opet pod belgijskim predsjedavanjem, dodijeljen Crnoj Gori.

Konačno, belgijsko predsjedništvo ima svoje zasluge za novembarsku jednoglasnu odluku ministara unutrašnjih poslova da se od 15. decembra Bosni i Hercegovini i Albaniji ukinu vize.

"Što se tiče država kandidata i ostalih sa Balkana i Turske, belgijsko predsjedništvo je učinilo sve kako bi konsolidovalo ubrzan proces njihovog pristupanja Evropi, na osnovu napora kakve je uložila svaka od država"
, navodi ministar vanjskih poslova Belgije i predsjedavajući Vijećem ministara EU, Steven Vanackere.

A od prvog januara će šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom pripasti Mađarskoj koja najavljuje podršku istočnom partnerstvu, proširenju, stabilnosti zapadnog Balkana, gdje posebno izdvaja neriješena pitanja na relaciji Beograd-Priština.

"Vrlo snažno smo zagovarali početak ovih razgovora i bili smo razočarani zbog njihovog kašnjenja, koje je rezultat nekih objektivnih okolnosti. U svakom slučaju, sada bi smo voljeli da razgovori započnu – od najneutralnijih, tehničkih elemenata, idući prema osjetljivijim pitanjima, koja se dotiču statusa. Ključna stvar je da razgovaraju i mi smo svjesni da je EU ponudila svoje usluge u tome. Mi, kao buduće evropsko predsjedništvo, željeli bismo da budemo maksimalno od pomoći, a sve u okviru uloge kakvu imamo Lisabonskim sporazumom i kakva se provodi u praksi"
, kaže mađarski ministar vanjskih poslova i budući predsjedavajući Vijećem ministara EU, Janos Martonyi.

I konačno, već narednog mjeseca će Evropljani, tačnije visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, uz pomoć komesara za proširenje, Štefana Fulea, završiti posao na planu za BiH, koji bi trebao, konačno, napaćenoj i prekomplikovanoj zemlji pomoći da iz daytonske pređe u briselsku fazu, koliko god to bude moguće uz domaće političke snage.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG