Dostupni linkovi

Belgija dobila novog kralja


Belgijski kralj Albert Drugi abdicirao je u nedelju u korist svog sina Filipa na dan nacionalnog praznika Belgije, na ceremoniji u kraljevskoj palati pred oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti.

Kralj Filip (53) položio je zakletvu pred poslanicima parlamenta u nedelju u podne na tri zvanična jezika zemlje, nakon čega su sedmi po redu kralj i njegova supruga Matilda pozdravili sa balkona kraljevske palate okupljene koji su mahali zastavama.

On je poručio da će kao šef države, štititi suverenitet i celovitost zemlje i istakao da "jedinstvo u raznorodnosti" i Belgije i Evrope predstavlja zalog izlaska iz ekonomskih poteškoća.

U svom poslednjem kraljevskom obraćanju, Albert Drugi je poručio da Belgija mora ostati "izvor inspiracije" za Evropu i pozvao građane da pruže podršku njegovom nasledniku.

On se takođe zahvalio prisutnima "zbog svega što su postigli dok je on bio kralj" i naglasio da želi da Belgija, koja je podeljena između flamanskog i francuskog govornog područja, ostane ujedinjena.

Odluku da abdicira kralj Albert Drugi doneo je posle gotovo 20 godina vladavine, a sa trona se povukao zbog, kako se navodi, lošeg zdravstvenog stanja.

"Poseduješ sve emotivne i intelektualne kvalitete da dobro služiš svojoj zemlji", rekao je svom sinu tokom ceremonije u Briselu, prenosi BBC.

Belgiju u junu 2014. čekaju izbori, a nakon poslednjih izbora 2010. godine vlada je formirana tek posle 541 dana zbog prepiranja oko toga koliko još vlasti treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Abdikacija belgijskog kralja odigrava se samo tri meseca nakon što je kraljica Beatrisa iz susedne Holandije napustila tron u korist svog sina Vilema-Aleksandra.
XS
SM
MD
LG