Dostupni linkovi

Bela kuća saopštila da Ukrajina 'ni na koji način' nije bila umešana u masakr u Moskvi


Ilustrativna fotografija, Bela kuća u Vašingtonu, fotoarhiv
Ilustrativna fotografija, Bela kuća u Vašingtonu, fotoarhiv

Ukrajina "nije ni na koji način bila umešana" u masakr na koncertu u Moskvi u kom je stradalo više od 130 ljudi, saopštila je 24. marta Bela kuća, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao da je napad povezan sa Kijevom, prenela je agencija AFP.

"ISIS (Islamska država) snosi isključivu odgovornost za ovaj napad. Nije bilo nikakvog učešća Ukrajine", izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson (Adrienne Watson).

Najmanje 137 osoba je poginulo, a više od 140 povređeno kada su naoružani napadači napali prepunu koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve.

Militantna grupa tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad, u kojem su četiri naoružana napadača upala u dvoranu Krokus Siti (Crocus City) i otvorila vatru na ljude koji su čekali početak koncerta.

Rusija je uhapsila 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sva četvorica napadača strani državljani.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je 23. marta nasilje kao "krvavi, varvarski teroristički napad", ali nije pominjao da je "Islamska država" preuzela odgovornost. Umesto toga, naveo je umešanost Ukrajine, što ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici negiraju.

Američka ambasada u Moskvi je 7. marta upozorila Rusiju da "ekstremisti" pripremaju planove za napad na glavni grad.

Istog dana kada je to objavila američka ambasada, ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je navela da je sprečila napad na moskovsku sinagogu koju je planirao ogranak "Islamske države" u Avganistanu, poznat kao "Islamska država Khorasan" (IS-K).

IS-K je sunitska militantna grupa koja se pojavila u istočnoj avganistanskoj provincije Nangarhar oko 2015. godine sa ciljem da uspostavi tvrdokorni islamski kalifat koji obuhvata Indiju, Iran i Centralnu Aziju, navodi AFP. Grupa je izvela desetine napada u Avganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG