Dostupni linkovi

Prva Afroamerikanka na mestu portparolke Bele kuće


Karin Žan-Pjer je radila na Bajdenovoj predsedničkoj kampanji 2020. godine, a prethodno je u Beloj kući bila tokom mandata predsednika Baraka Obame.

Američki predsednik Džo Bajden izabrao je 5. maja Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) za portparolku Bele kuće.

Žan-Pjer će biti prva Afroamerikanka i prva LGBT osoba na funkciji sekretarke za štampu Bele kuće, napisala je odlazeća portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki na Tviteru.

"Karin ne samo da donosi iskustvo, talenat i integritet koji su potrebni za ovaj težak posao, već će nastaviti da vodi put komunikacije o radu administracije Bajden-Haris, u ime američkog naroda", naveo je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden u saopštenju.

Žan-Pjer je radila na Bajdenovoj predsedničkoj kampanji 2020. godine, a prethodno je u Beloj kući bila tokom mandata predsednika Baraka Obame. Ona je bivša portparolka za MoveOn.org.

Džen Psaki sa funkcije odlazi 13. maja. Pre nego što je stupila na mesto portparolke Bele kuće, radila kao direktorka komunikacija tokom mandata Obame i kao portparolka Stejt departmenta. Bajden je imenovao za sekretarku za štampu, kako navodi Rojters, da bi izgladila odnose sa novinarima nakon burnog mandata pod republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

"Džen Psaki je postavila standard za vraćanje pristojnosti i poštovanja u salu za brifing Bele kuće", rekao je Bajden, zahvalivši joj što je "podigla lestvicu, direktno i istinito komunicirala sa američkim narodom i zadržala smisao za humor".

Psaki je na mesto portparolke Bele kuće izabrana 29. novembra 2020. godine. Uključujući Psaki, poslednje četiri sekretarke za štampu Bele kuće bile su žene.

XS
SM
MD
LG