Dostupni linkovi

Pentagon saopštio da Rusija nastavlja gomilanje trupa oko Ukrajine


Fotografija iz videa Ministarstva odbrane Rusije, objavljenog 4. februara 2022. godine, prikazuje tenkove na zavejanom polju tokom zajedničkih vežbi oružanih snaga Rusije i Belorusije.
Fotografija iz videa Ministarstva odbrane Rusije, objavljenog 4. februara 2022. godine, prikazuje tenkove na zavejanom polju tokom zajedničkih vežbi oružanih snaga Rusije i Belorusije.

Pentagon je 9. februara saopštio da Rusija nastavlja sa slanjem dodatnih vojnih trupa duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji u poslednja 24 sata.

"Nećemo ulaziti u davanje konkretnih brojeva, ali brojevi nastavljaju da rastu", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Referišući na ruskog predsednika Vladimira Putina, portparol Pentagona je izjavio da "on (Putin) svakog povećava svoju (vojnu) sposobnost".

"Svaki dan nastavlja da destabilizuje ono što je već veoma napeta situacija", rekao je Kirbi, dodajući da bi Putin "lako" mogao da stabilizuje krizu, tako što će vojne snage "vratiti kući i posvetiti se diplomatskom putu napred".

Kirbijevi komentari usledili su nakon što je Bela kuća saopštila da je američkog predsednika Džoa Bajdena dobio informacije od francuskog predsednika Emanuela Makrona o sastancima sa liderima Rusije i Ukrajine.

Makron se ove nedelje sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u pokušaju da pronađe diplomatski put iz krize izazvane ruskim pozicioniranjem velikih vojnih snaga na granici Ukrajine.

Bela kuća je 9. februara saopštila i da su ogromne ruske vojne vežbe u Belorusiji "eskalirajuća" akcija u ukrajinskoj krizi.

"Dok posmatramo pripreme za ove vojne vežbe, vidimo da je ovo više eskalirajuća, a ne deeskalirajuća akcija", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije, koje bi trebalo da počnu 10. februara i traju deset dana, NATO je opisao kao najveće rusko raspoređivanje ruske vojske u Belorusiji od Hladnog rata.

Rusija šalje do 30.000 vojnika, borbene avione, raketne bacače i odbrambene sisteme zemlja-vazduh na vežbe, od kojih se neke održavaju u blizini severne granice Ukrajine.

Uz vojne vežbe u regionu, Rusija je u blizini ukrajinske granice koncentrisala više od 100.000 vojnika, ali negira da planira invaziju. Od Zapada i NATO Rusija traži sigurnosne garancije, uključujući obećanje da neće biti raspoređivanja projektila u blizini njihove granice.

Pored toga, Rusija traži da se zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u i da se alijansa ne širi na istok. Ruske zahteve Zapad i NATO odbijaju.

Ukrajina, bivša sovjetska republika, izrazila je želju za članstvom u vojnom savezu NATO, dok Putin smatra da bi širenje NATO-a na istok nauršilo sigurnost Rusije.

Zapadne zemlje su najavile da će uvesti najteže sankcije ruskim firmama i pojedincima ako Moskva napadne Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG