Dostupni linkovi

Šta za Liban znači politička kriza sa Saudijskom Arabijom?


Novine sa naslovom: "Saudijska Arabija najavila bojkot Libana", 31. oktobar 2021. Bejrut
Novine sa naslovom: "Saudijska Arabija najavila bojkot Libana", 31. oktobar 2021. Bejrut

Kada je Nadžib Mikati postao premijer Libana u septembru 2021. u svom prvom govoru je insistirao na tome da obnavljanje veza sa saveznicima iz Perzijskog zaljeva treba da bude prioritet njegove vlade. Ali, tri mjeseca kasnije Liban se našao u diplomatskoj krizi sa Saudijskom Arabijom. Zašto?

Diplomatski spor između Libana i Saudijske Arabije izazvan time što je novopostavljeni libanski ministar informisanja kritikovao vojnu intervenciju kraljevine u Jemenu.

Kako je eskalirala kriza?

Naime, nazivanjem rata u Jemenu "saudijskom agresijom" u jednoj emisiji, nekadašnji TV voditelj a sadašnji ministar informisanja Libana, George Kordahi je doveo do nove krize između dvije države.

Kabinet libanskog premijera Nadžiba Mikatija saopštio je da je razgovarao o situaciji s predsjednikom Michelom Aounom prije nego što je nazvao Kordahija i zamolio ga da donese "ispravnu odluku zarad nacionalnih interesa".

Mikati je izrazio žaljenje zbog saudijskog poteza i pozvao kraljevinu da preispita svoju odluku. Mikati je dodao da njegova vlada "kategorički odbija" sve što šteti "dubokim bratskim odnosima" sa Saudijskom Arabijom.

Mikati je ranije rekao da Kordahijevi komentari ne predstavljaju mišljenje vlade, ponovivši da je ministar govorio prije nego što je preuzeo dužnost.

Pozadina krize

Bijes arapskih zemalja zbog izjave Kordahija izolovao je Liban i prijeti da dovede do dalje podjele nove koalicione vlade koja ima zadatak da zaustavi još dublju ekonomsku propast zemlje.

Kaznene mjere Saudijske Arabije, nekada važnog saveznika koji je u Liban uložio milione dolara, mogle bi da uzrokuje još više ekonomske patnje. Kraljevstvo je zabranilo sav uvoz iz Libana, što je veliki udarac za zemlju čiji su glavni trgovinski partneri u Perzijskom zaljevu.

Saudijska Arabija je pored zaustavljanja uvoza u petak, 29. oktobra opozvala svog ambasadora u Bejrutu, a pratile su je i druge zemlje Zaljeva. Kraljevina je naredila libanskom ambasadoru da napusti Rijad.

Ova diplomatska i politička kriza je posljednja eskalacija rivalstva između Saudijske Arabije i Irana čije poprište je dugo bio Liban. Napetosti se vuku godinama zbog dominantne uloge militantne grupe Hezbollah u Libanu koju podržava Iran.

Kordahi je blizak Hrišćanskom pokretu Marada, savezniku militantne grupe Hezbollah, nema namjeru da podnese ostavku. Premijer Nadžib Mikati koji je nedavno formirao vladu, već je potresen dubokim podjelama oko istrage o eksploziji u Bejrutu u avgustu 2020. – još više je oslabljen diplomatskim prepirkama.

Saudijski zvaničnici oštro su ocijenili Kordahijeve komentare kao "uvrijedljive" i pristrasne prema jemenskim Hutijima. U Jemenu se koalicija predvođena Saudijom bori protiv Hutija od 2015. Hutiji su ranije ove godine preuzeli kontrolu and glavnim gradom Sanom i sjevernim dijelom Jemena.

Većina komentatora je rekla da vjeruje da su komentari Kordahija bili izgovor za Saudijce jer su generalno frustrirani zbog iranskog uticaja u Libanu, piše Associated Press (AP).

Važno je istaći da odnosi između Libana i Saudijske Arabije nisu bili dobri još od 2016. Kada je predsjednik Michel Aoun izabran dobrim dijelom zbog svog savezništva sa Hezbollahom.

Rijad je teško podnio jačanje uticaja Hezbollaha u Libanu u koji je dosta investirao.

Posljedice po Liban?

Liban može da pretrpi velike posljedice uskraćivanjem međunarodne pomoći. Liban je takođe zavistan od nafte država Perzijskog zaljeva, a najviše od Saudijske Arabije.

Više nego ikada Liban zavisi od priliva novca svoje dijaspore – a velika većina tih iseljenika zarađuje novac u zaljevskim kraljevinama; gotovo 550.000 ukupno, uključujući gotovo 350.000 u Saudijskoj Arabiji. Libanu su prijeko potrebna ta novčana sredstva usred prestanka međunarodnih subvencija i ograničenja koja su banke nametnule u podizanju dolara, prenosi Euronews.

Težak je udarac i embargo Saudijske Arabije na uvoz iz Libana; zemlja bi se mogla suočiti s izgubljenim prihodima u iznosu od 300 miliona dolara godišnje. Deset posto njenog ukupnog izvoza ide u Saudijsku Arabiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG