Dostupni linkovi

Hahn: Napredak Srbije i Kosova ka konačnom sporazumu


"Postoji napredak, ali prerano je da se govori o detaljima", istakao je Johannes Hahn.
"Postoji napredak, ali prerano je da se govori o detaljima", istakao je Johannes Hahn.

Ministri inostranih poslova Evropske unije (EU) i njihove kolege sa Zapadnog Balkana te Turske raspravljaju o prilikama u zemljama koje pripadaju procesu proširenja na neformalnom sastanku u Beču koji je organizovala austrijska Vlada, predsedavajuća EU.

Učesnici sastanka su uoči okupljanja najavili da će raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu sa posebnim fokusom na dijalog između Srbije i Kosova te najavljeni sporazum kojim će doći do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Visoka predstavnica EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Frederica Mogherini je potvrdila da se i dalje nastoji da sporazum bude postignut pre kraja mandata ove Komisije, koji ističe narednog proleća.

"Dogovor koji će biti postignut kao rezultat zajedničkog sporazuma imaće našu podršku, ali pod uslovom da je to u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim načelima EU. Znate dobro da je istorija EU zasnovana na prevazilaženju i sprečavanju bilo kakve ideje o etnički čistim državama. Nadam se da će ovo uveriti sve one koji postaju nervozni oko ideja koje se pojavljuju okolo", izjavila je Mogherini nakon sastanka.

Upitana dali koančni dogovor između Srbije i Kosova treba da podrazumeva i priznanje kosovske nezavisnosti od strane zvaničnog Beograda, šefica evropske diplomatije je istakla da bi legalno obavezujući sporazum trebao da "reši sva otvorena pitanja".

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn je izjavio da na konačnom sporazumu rade lideri Kosova i Srbije.

"Postoji napredak, ali prerano je da se govori o detaljima. Jasno je da bilo kakav sporazum mora doprineti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Hahn.

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Maas je ponovio protivljenje zvaničnog Berlina o mogućnostima izmene granica između Kosova i Srbije.

"Razgovori o razmeni teritorija između Kosova i Srbije ne idu u pravom smeru. Smatramo da će kod građana otvoriti mnoge stare rane i zato smo vrlo skeptični u tom pogledu", upozorio je Maas.

Međutim, belgijski šef diplomatije Didier Reynders se ne protivi ovoj ideji. Upitan oko mogućnosti da deo sporazuma bude i promena granica, Reynders je istakao da "sve može biti na stolu pod uslovom da postoji dogovor između dve strane".

Reynders: Sve opcije su na stolu
Reynders: Sve opcije su na stolu

Ministar inostranih poslova Belgije je istakao da Brisel nastoji da se ovim sporazumom omogući napredak Srbije ka EU.

"Mi želimo da vidimo sporazum kojim će napokon doći do priznanja. Belgija ja priznala Kosovo već na početku. Sada treba da imamo sporazum kako bi srpska strana priznala Kosovo i time bi obe zemlje mogle napredovati prema EU", izjavio je Didier Reynders uoči ministarskog sastanka.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji takođe prisustvuje sastanku, je istakao da je zvanični Beograd posvećen pronalasku kompromisa između Beograda i Prištine.

Konačni sporazum bi, prema Dačićevim rečima, doprineo stabilnosti čitavog regiona, ali bi podrazumevao i "otvoreni put ka članstvu u EU".

"Međutim, veoma je rano govoriti kada će to biti i da li će uopšte doći do kompromisnog rešenja, jer nisam siguran da i druga strana to želi", izjavio je Dačić u Beču.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG