Dostupni linkovi

U Beču najavljena zabrana ulaska u restorane nevakcinisanima


Broj novozaraženih na dnevnom nivou je porastao na 8.594 u četvrtak, 4. novembra i približava se rekordu od 9.000 koji je postavljen u novembru prošle godine. Uoči prošlogodišnjih Božićnih praznika u glavnom gradu Austrije na snazi je bio lockdown.

Grad Beč predstavio je 4. novembra nove mere, prema kojima će osobama koje nisu vakcinisane protiv COVID-19 biti zabranjen boravak u kafićima, restoranima i događajima sa više od 25 ljudi.

"Važno mi je da donosimo odluke, pre nego što jedinice intenzivne nege budu popunjene", rekao je gradonačelnik glavnog grada Austrije Mihael Ludvig na konferenciji za novinare. Kako je navedeno, mere će biti uvedene krajem sledeće sedmice.

Takođe, predviđaju da se nevakcinisaima ne dozvoli odlazak u frizerske salone.

Oko 64 odsto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa. To odgovara proseku Evropske unije, ali je i među najnižim stopama u zapadnoj Evropi.

Mnogi Austrijanci su skeptični po pitanju vakcina, što je gledište koje ohrabruje krajnje desničarska Slobodarska partija, treća po veličini u parlamentu, navodi Rojters.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou je porastao na 8.594 u četvrtak, 4. novembra, pokazuju vladini podaci - što je povećanje od 32 odsto u odnosu na sredu i približavanje rekordu od više od 9.000 koji je postavljen prošlog novembra.

Od devet austrijskih pokrajina, Beč ima najnižu stopu zaraze. U dve pokrajine, Salcburg i Gornja Austrija, bilo je 45 odsto novozaraženih 4. novembra. Gornja Austrija, uporište Slobodarske partije, ima najnižu stopu vakcinacije u Austriji.

XS
SM
MD
LG