Dostupni linkovi

Bebe u izbjegličkom valu


Antonija Spajić sa jednom od beba
Antonija Spajić sa jednom od beba

Među gotovo 90.000 izbjeglica koje su unazad 13 dana ušle u Hrvatsku mnogo je male djece, a u ponedjeljak uvečer je u prihvatnom centru Opatovac zbrinuta i jedna beba od svega 22 dana. Vrijeme je sve hladnije, a izbjeglički val se ne smiruje.

Među preko 3.700 izbjeglica koje su samo noćas prošle kroz prihvatni centar Opatovac nedaleko Tovarnika u najistočnijem dijelu Hrvatske bilo je i 40 beba.

Antonija Spajić iz Društva „Naša djeca“ Vinkovci, koje je partnerska organizacija Unicefu u Opatovcu, za naš radio o stanju na terenu kaže:

„Kako to izgleda? Situacija je takva da su djeca prehlađena, da su djeca gladna, i da su djeca izmorena. Roditelji dođu i traže pomoć. Sada smo upravo imali situaciju – majka s dvoje male djece koja je razdvojena od ostatka svoje obitelji, kojoj su djeca mokra… Došli su do Hrvatske, sada se oni tu u ovom kontejneru presvlače, tu im mijenjaju pelene, grije im se topla voda za hranu, majka koja može dojiti doji svoje dijete i to vam je to!“

Kontejner se grije, pa bebe mogu bez opasnostibiti previjene,oprane i nahranjene. U ponedjeljak uvečer je u kontejneru zbrinuta i jedna beba od svega 22 dana, ali događaji u Opatovcu prestižu jedan drugog, kaže Antonija:

Krevet spreman za bebe, prihvatni centar Opatovac, foto: Antonija Spajić
Krevet spreman za bebe, prihvatni centar Opatovac, foto: Antonija Spajić

„Noćas je jedna trudnica odvezena u bolnicu jer su je ulovili trudovi, ima i majki koje trebaju roditi svakog trenutka. Ima jako puno trudnica, ima jako puno male djece, ali ova beba je definitivno najmlađa beba koja je do sada tu došla.“

Ova najmlađa izbjeglica već je negdje u Mađarskoj ili u Austriji, jer ih autobusi i vlakovi danju i noću iz Opatovca prevoze prema mađarskoj granici i dalje prema zapadnoj Europi. Pred koji dan kroz Hrvatsku su prošli i irački blizanci stari osam tjedana, koji su na put krenuli izravno iz inkubatora. Roditelji nisu poslušali apele da ostanu koji dan da se odmore i oni i bebe.

Svaka pomoć dobrodošla

Djeca su najugroženija skupina među izbjeglicama. I intervencija hrvatske policije sa suzavcem, koju je u raspravi sa hrvatskim premijerom Milanovićem spomenuo srbijanski premijer Vučić, bila je u funkciji zaštite djece.

Naime, u naguravanju izbjeglica prema autobusu koji će ih odvesti do mađarske granice nekoliko je male djece bilo pritješnjeno uz metalnu ogradu i postojala je realna šansa da budu povrijeđeni, i zbog toga je hrvatska policija upotrijebila suzavac u spreju, koji je zahvatio i dvoje djece.

Imaju li u Opatovcu dovoljno za bebe i malu djecu, pitali smo našu sugovornicu.

„Za sada imamo, ali naravno da je svaka pomoć dobrodošla. Osobito - vlažne maramice, pelene za male bebe, presvlake, folije za utopljavanje djece, što je najbitnije u ovoj situaciji, i kabanice. Eto, to je definitivno potrebno“, konstatirala je Antonija Spajić.

I nevladine udruge šalju prikupljene potrepštine za bebe, pa je tako udruga „Roda“ u utorak uputila jedan kombi, a sljedeći kreće čim se napuni. „Rode“ su prikupljale rabljene nosiljke za bebe kako bi ih poslale ženama izbjeglicama, a sada su zajedno sa još nekoliko nevladinih udruga krenule u prikupljanje novca za šivanje takvih nosiljki.

„Došli smo do ideje da bismo zajedno sa udrugom 'Kamensko' krenuti u šivanje jednostavnih dječjih nosiljki, koje bi se za cijenu od 20 eura moglo šivati u udruzi, i onda slati što južnije, odnosno u okruženju prema potrebi ljudima na terenu da ih distribuiraju izbjeglicama koji dolaze iz Sirije sa malom djecom", kaže za RSE Daniela Drandić iz „Roda“.

Crowfounding event postavljen je na društvenu mrežu Indiegogo, i pokazalo se da je bio pun pogodak.

„U roku od dva dana već su nas prenijeli neki važniji američki mediji, prenijeli su nas hrvatski mediji koji se tiču tehnologije, računala i općenito IT industrije, i – eto – nakon tjedan dana došli smo na 11.000 dolara. To je zapravo nešto sjajno!“, naglasila je Drandić.

Dakle, izbjeglice nisu zaboravljene. Za to vrijeme, u Opatovcu, izbjegličkom kampu koji je iznikao ni iz čega, krenulo se sa postavljanjem grijanja, jer stiže ozbiljna jesen. Za sada svi dobro rade svoj posao.

XS
SM
MD
LG