Dostupni linkovi

Beba u Skupštini Crne Gore: Događaj koji nosi više poruka


Beba u Skupštini Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Beba u Skupštini Crne Gore

Osim očekivane političke pažnje koju je izazvala posjeta evropskih parlamentaraca Crnoj Gori ovog puta pažnju javnosti okupirao je nesvakidašnji dolazak evropske parlamentarke Aneliz Dods (Anneliese Dodds) sa tromjesečnom bebom u naručju kod predsjednika Filipa Vujanovića, ali još veće iznenađenje izazvao je njihov dolazak u Skupštinu Crne Gore.

Iako je Skupštinu prethodnih godina posjetilo više hiljada dječaka i djevojčica opšte iznenađenje i ogrumnu pažnju i komentare u javnosti izvao je dolazak Aneliz Dods na sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) sa svojom bebom u naručju.

Ne mareći za to što se nalazi za predsjedavajućim stolom POSP-a tromjesečna beba je u naručju svoje majke, na početku zasjedanja, tražila najudobniji položaj.

Na zvuk skupštinskog zvona beba se, naravno, oglasila ne bi li prisutne upozorila da su preglasni. Prizor su znatiželjno posmatrali i najviši evropski i crnogorski zvaničnici i brojni fotoreporteri.

Možda je, zapravo, opšte iznenađenje omelo prisutne da bebu i majku u najvećem crnogorskom zakonodavnom domu dočekaju aplauzom kako su to učinile njihove evropske kolege, prije šest godina, pozdravljajući dolazak italijanske poslanice Liče Ronculi (Licia Ronzulli) sa bebom u naručju u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu. Ove su slike obišle svijet.

No, šeficu delegacije EP i njenu tromjesečnu bebu pozdravio je kopredsjedavajući POSP-a, Ranko Krivokapić, obraćajući im se riječima: "Moje drage dvije, Aneliz i naš novi, najbolji i najmlađi član. Nadam se da neće biti i najplodonosniji u našim diskusijama. Dakle, imam čast da otvorim dvanaesti sastanak POSP-a".

Poslanica Aneliz Dods je zahvalila i odgovorila: "Hvala. Stvarno se izvinjavam što sam dovela i kćerku sa sobom. Ali, željela sam da budem sa vama, a ona je samo tri mjeseca stara tako da sam ipak, morala da je povedem. Zahvaljujem se na strpljenju".

Božena Jelušić
Božena Jelušić

Profesorica Božena Jelušić je neuobičajne slike iz crnogorske Skupštine prokomentarisala kao događaj koji nosi više poruka.

"Snimak koji smo vidjeli bio je za Crnu Goru nešto što bi se smatralo neozbiljnim. Otprilike, majke i djeca su nešto što se u Crnoj Gori percipira kao sekundarna stvar, kao stvar koja ne bi trebalo da bude ozbiljno okruženje muških, važnih državnih, velikih i sličnih odluka... Međutim, to je stvar percepcije", kaže Jelušić, te dodaje:

"Ali, jedina prava ravnopravnost žena počinje tamo gdje njena različitost najviše dolazi do izražaja, a to je materinstvo i briga prema djeci. Ovo je svojevrsna poruka ženama u Crnoj Gori, ako je na pravi način budu mogle pročitati."

Pored poruke upućene ženama, postavlja se pitanje i kakva je to poruka iz Skupštine upućena.

"Muškarcima koji u Crnoj Gori imaju moć i donose odluke", navodi Božena Jelušić.

"Na neki način im je poručeno da ne bi trebalo da gledaju žene iz prizme jedne tradicionalne sužene svijesti koja ženu isključivo tretira kao dio privatnog prostora i koja uz to – razumije se – nema šta da kaže, nego samo treba da bude ili majka i mučenica ili sponzoruša. Ovo je žena koja je majka, ali i žena koja je vrlo ozbiljna u javnom životu i koja ima namjeru da tu i ostane. Bez obzira što njena beba ima tri mjeseca i što će doći i njena druga beba. Tako da je to mušoj populaciji dobra poruka. A čini mi se da sam negdje sa strane, osjetila nelagodu muškog dijela poslanika zbog toga što se eto 'đečinje' stvari nekako upliću u ozbiljne stvari", ističe profesorica Jelušić, te zaključuje:

"Danas, po svoj prilici, u našoj tradicionalnoj svijesti ta najozbiljnija od svih stvari proizvođenje ljudskog kapitala nije shvaćena dovoljno ozbiljno i dovoljno odgovorno. Moja je teza da su srećne majke uslov srećnih kćeri i srećnih sinova – uslov srećnog društva."

XS
SM
MD
LG