Dostupni linkovi

Beara doživotnu kaznu služi u Njemačkoj


Ljubiša Beara
Ljubiša Beara

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je kako je oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara upućen iz haškog pritvora Ujedinjenih naroda (UN) na odsluženje doživotne kazne zatvora u njemački zatvor.

Njemačka je naime jedna od država koja surađuje s Haškim sudom što je i navedeno u obrazloženju naloga kojim se Beara upućuje u njezin zatvor.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je potkraj siječnja ove godine dugogodišnje kazne oficirima Vojske Republike Srpske osuđenim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995 godine, odbacivši gotovo sve relevantne žalbene osnove osuđenika u slučaju poznatom kao Popović i drugi.

Žalbeni suci su potvrdili nalaze prvostupanjskog Vijeća u vezi osuda za genocid, dodatno osudivši dio oficira VRS-a i za udruživanje zbog počinjenja genocida, ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Prvooptuženom Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a i drugooptuženom Ljubiši Beari, načelniku sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a – potvrđene su kazne doživotnog zatvora.

Ostali suoptuženici također osuđeni, ali blaže

Dugogodišnja presuda od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici potvrđena je i za Dragu Nikolića, sigurnosnog oficira Zvorničke brigade VRS.

Zapovjedniku Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću, ostala je također prvostupanjska zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba, kazna smanjena tek neznatno - s 19 godina zatvora na 18.

U žalbenom postupku ostalo je do kraja njih petorica, bez Milana Gvere, pomoćnika zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića za moral, pravna i vjerska pitanja, koji je u haškom pritvoru odslužio petogodišnju kaznu.

Kao i bez Ljubomira Borovčanina, zapovjednika specijalne policijske jedinice – koji je prihvatio prvostupanjsku kaznu od 17 godina zatvora, na što se nije žalilo ni haško tužiteljstvo.

VIDEO LINK: Dio žalbene presude Beari i drugima

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG