Dostupni linkovi

'Batut' preporučio da se ne putuje u Kinu


Proizvodnja maski za zaštitu od zaraze usled opasnosti od koronavirusa
Proizvodnja maski za zaštitu od zaraze usled opasnosti od koronavirusa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučio je u četvrtak građanima Srbije da zbog zaraze koronavirusom koja se pojavila u Kini otkažu ili odlože putovanje u tu zemlju.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u protekla dva dana nisu registrovani putnici s povišenom temperaturom koja bi ukazivala na mogući rizik od koronavirusa, no građanima koji ipak putuju u Kinu Institut sugeriše da izbegavaju kontakt s osobama koje imaju znakove respiratorne infekcije, masovna okupljanja te boravak u prostoru gde je veliki broj ljudi, uz redovnu higijenu ruku.

Institut takođe savetuje građane da nose maske u gradskom prijevozu, železničkim i autobuskim stanicama kao i aerodromima.

* INFOGRAFIKA: Šta znamo o koronavirusu?

Ljudima koji se vraćaju iz Kine preporučeno je da po dolasku u Srbiju konsultuju svog lekara ako imaju znakove infekcije disajnih organa i naglase gde su putovali.

Termovizijske kamere postavljene su na beogradskom aerodromu pre dva dana i za to vreme nisu registrovale putnike s povišenom temperaturom, potvrdio je inspektor iz Odela za sanitarni nadzor Raša Milanov.

Svi putnici koji stižu u Srbiju avionom obavezno prolaze kroz zonu pokrivenu termovizijskim kamerama, koje prati sanitarni inspektor i ukoliko uoči "sumnjiv slučaj" može direktno komunicirati s putnikom koji se upućuje na epidemološko-anamnestički razgovor te se procenjuje ima li razloga za zdravstveni nadzor ili neku drugu meru predviđenu Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Trenutno nema direktnih letova iz Kine pa se, prema izjavama zvaničnika, pojačano kontrolišu letovi iz Istanbula, jednog od najvećih čvorišta vazdušnog prometa koji povezuje regiju s drugim kontinentima, a pod stalnim nadzorom su i putnici koji stižu iz Afrike.

XS
SM
MD
LG