Dostupni linkovi

Novi zakon: Batina (ni)je izašla iz raja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Crna Gora bi uskoro trebalo da dobije zakon koji će staviti tačku na postupanje mnogih roditelja koji su u vaspitavanju svoje djece, čini se, bukvalno shvatili onu narodnu da je batina iz raja izašla.

Naime, prema izmjena i dopunama Porodičnog zakona, svaki vid fizičkog kažnjavanja djece biće strogo zabranjen i sankcionisan.

Da li će novi propisi zaista iskorijeniti batinanje kao vaspitnu metodu i šta o tome kažu eksperti i građani?

Roditelji ne smiju fizički da kažnjavaju dijete ili bilo kako da se okrutno i nehumano ophode prema njemu, jer tako narušavaju njegovo pravo na dostojanstvo i tjelesni integritet.To je siže onoga što je poruka stručne javnosti a što je sadržano i u prijedlogu izmjena i dopuna Porodičnog zakona.

Koliko su prava djeteta važna ukazao je i nedavno na okruglom stolu ministar pravde Zoran Pažin, koji je poručio da će novi propisi morati da se poštuje, jer doprinose stabilnom društvu.

Novi zakon koji zabranjuje fizičko kažnjavanje djece porodično vaspitanje u Crnoj Gori uvodi u novu eru u kojoj bi batinanje trebalo da postane prošlost.

Podgoričani različite životne dobi podijeljeni su oko toga da li će to u stvarnom životu i biti moguće ali i oko toga da li treba potpuno zabraniti neki oblik fizičke kazne

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Svjedoci smo da se model vaspitavanja djece značajno promijenio u relativno kratkom periodu.

Sjećamo se da je i u školama donedavno bilo prisutno fizičko kažnjavanje učenika a vaspitno šamaranje, povlačenje za kosu i slične metode fizičkog kažnjavanja djece i danas su prisutne u pojedinim porodicama.

U pitanju je evolucija porodičnog vaspitavanja djece, od tradicionalne porodice koja je imala svoje metode do današnje porodice koja teži da iskorijeni batine kao jedan od modela.

Za psihološkinju i porodičnog terapeuta Milicu Beladu iz jedne krajnosti crnogorska porodica uskočila je u drugu – od autoritarne, tradicionalne sa batinama kao jednom od vaspitnih metoda, danas je postala previše popustljiva prema djeci što negativno utiče na ulogu roditelja:

„Ja zaista mislim da roditelji treba da imaju autentičnu snagu i da je ta roditeljska autentična moć dobra za porodicu i snagu porodičnog sistema ali u ovom omentu vlada jedno popustljivo roditeljstvo koje čini mi se donosi više štete nego koristi. Mislim da treba zaštititi porodični sistem od tog prihvatanja svega što je novo, aktuelno, popularno samo zarad prihvatanja. Suštinske promjene su važne a plašim se da se nijesu desile u prosječnoj crnogorskoj porodici i nijesam sigurna šta će donijeti budućnost ako se roditelji ne osnaže i tako zaštiti porodica.“

Milica Belada kaže da je fizičko kažnjavanje apsolutno neprihvatljivo i da postoje druge metode kojima se može uticati na vaspitanje djece:

„To je recimo uskraćivanej privilegije. Prosto mislim da bi roditelji sve više trebalo tome da se okreću. To može biti uskraćivanje majčinskog zagrljaja i pažnje do uskraćivanja neke igračke,nečega što dijete želi, odlazak na neko željeno mjesto i slično. “

I Podgoričani koje smo anketirali smatraju da postoje drugi načini da se utiče na djecu i ona pravilno usmjeravaju. Neki jesu da se kao vid kazne djeci ponekada uskrati neka privilegija ali ima i onih koji su protiv toga

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG