Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bašič-Hrvatin: Javni servisi, politički feudi za zaglupljivanje mase


Protest protiv političkog pritiska na RTV Crne Gore, Podgorica, 27. decembar 2017

Sandra Bašič-Hrvatin, stručnjak za medije iz Ljubljane, za ‘Zašto?’ objašnjava situaciju sa javnim servisima na Zapadnom Balkanu i zašto oni služe vlastima umjesto građanima.

  • Temelji

Položaj javnih medija je najbolji pokazatelj stanja medijskih sloboda u svakom društvu.

Populizam koji se hrani mržnjom prema drugim i drugačijim, kao prioritetom svoje medijske politike vidi ukidanje pretplate i podjarmljivanje javnih medija političkim interesima svake vladajuće elite.

Napadi na uredničku nezavisnost medija, instrumentalizacija javnog interesa, ekonomsko uništavanje novinarske profesije, žrtvovanje profesionalizma i kvalitetnog novinarskog rada u ime površnih novinarskih tema koje zaglupljuju mase dovodi pod pitanje temelje demokracije.

Bez dobro djelujućih javnih medija koji služe javnosti demokracija je postala vladavina bez ljudi i protiv njihovih interesa.

  • Poslanstvo

Za cijeli region je karakteristično pomanjkanje bilo kakve sistemtatične medijske politike.

Medijska sfera je postala poligon borbe za vlast i javni novac koji se po nepreglednim kanalima preliva iz javnog budžeta u medije bliske vlasti.

Problem je da ni javni mediji sami nisu napravili puno, da bi javnosti, svom jedinom savezniku, objasnili zašto je potrebno braniti njihovu nezavisnost.

Puno više su se trudili uspostaviti ravnotežu među različitim političkim interesima nego obavljati svoje temeljno poslanstvo – služenje javnosti.

  • Nezavisnost

Istovremeno, Evropska unija, osim povremenih kritika i zgražanja nad stanjem medijskih sloboda, nema nikakvih sistematskih mehanizama sa kojima bi prisilila lokalne elite da osiguraju normalne uvjete djelovanja javnih medija.

Čini mi se cinično kritizirati medije u regionu a da pritom istu kritiku jasno ne pošalješ državama članicama EU koje zadnjih nekoliko godina sistematično ruše nezavisnost javnih servisa.

  • Politički feud

U Sloveniji lider najveće opozicijske stranke preko Twitera dvije novinarke javne televizije nazove ‘odsluženim prostitutkama’.

U Hrvatskoj se voditelj jedne od najgledanijih emisija odluči za osobni protest protiv širenja govora mržnje na društvenim mrežama.

U Bosni i Hercegovini je još uvijek nemoguće ni promišljati javnost i civilno društvo a da se ne bi pri tome nacionalno opredijelilo.

U Crnoj Gori vladajuća politika vidi javni servis kao svoj politički feud.

U Srbiji se lokalni mediji pozivaju da izvještavaju o otvaranju septičke jame.

  • Fantastika

Političari gledaju na medije i novinare kao na svoje sluge.

Koncept služenja javnosti ne samo na medijskom području nego i u politici je očito za političke elite znanstvena fantastika.

Orwell se očito okreće u grobu.

XS
SM
MD
LG