Dostupni linkovi

Osude prekida promocije knjige Svetislava Basare u Srbiji


Svetislav Basara
Svetislav Basara

Stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od nadležnih državnih organa u Srbiji "hitno privođenje pravdi i sankcionisanje desničarskih huligana", koji su 7. avgusta u gradu Aranđelovcu u centralnoj Srbiji onemogućili promociju knjige "Kontraendorfin" Svetislava Basare.

Mediji su izvestili da je petnaestak pripadnika desničarskog pokreta "Zavetnici" upalo na književno veče u Aranđelovcu i onemogućilo promociju knjige dobitnika NIN-ove nagrade.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa povodom ovog incidenta.

"Tražimo da država učini sve da se njen Ustav i njeni zakoni poštuju na svakom pedlju njene teritorije i da se prema desnim esktremistima primenjuje nulta tolerancija", navodi se u saopštenju LSV.

Nevladina Grupa 46 Foruma za bezbednost i demokratiju osudila je "performans jurišnika desničarske političke organizacije Zavetnici" koja je prekinula promociju Basarine knjige.

U saopštenju Grupe 46 se navodi da "gotovo celodnevno zakašnjenje u obaveštavanju javnosti o tom divljaštvu predstavlja i nemar javnih zvaničnika i državnih organa".

"Grupa 46 posebno upozorava da se u Aranđelovcu nije destio napad na jednog pojedinca ili manifestaciju već da je to napad na celokupan sistem u kojem je koncept sloboda i nezavisnih medija uopšte moguć", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG