Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Barrot: Moguće ukidanje viza od iduće godine


Jacques Barrot

Potpredsednik evropske komisije Jacques Barrot najavio je mogućnost da tri najnaprednije zemlje u procesu liberalizacije viznog režima do kraja ove godine, mogu dobiti zeleno svetlo za ukidanje viza.

"Imamo utisak da su Makedonija, Srbija i Crna Gora učinile velike napretke. Nisam potpuno siguran, međutim, postoji li mogućnost da za ove tri zemlje do kraja ove godine predložimo ukidanje viza. Radi se o mogućnosti, i u ovoj fazi ne mogu biti potpuno siguran, ali mogu da kažem da se ovo može desiti, naravno ako se sa tim slažu zemlje članice”, kazao je Barrot.

Barrot se u četvrtak obratio ministrima unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu gde je zatražio izveštaj Komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima.

Ministri su, prema rečima potpredsednika Evropske komisije, priznali napredak koje su učinile ove tri zemlje.

U slučaju da Evropska unija donese takvu odluku u toku ove godine, onda će građani Makedonije, Crne Gore i Srbije već od 1. januara 2010. biti u mogućnosti da putuju u države Shengena bez viza.
  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG