Dostupni linkovi

Situacija je opasna


Gordon Bardos
Gordon Bardos

Policja Srbije je učinila propust jer su se ovakvi incidenti kao deo velikog okupljanja građana, svakako mogli predvideti i trebalo je rasporediti jake snage bezbednosti ispred američke i drugih ambasada koje su bile mete napada, kazao je za Radio Slobodna Evropa Gordon Bardoš, zamenik direktora Harimanovog instituta na na američkom Univerzitetu Kolumbija.

"Nadajmo se da je reč samo o propustu a ne nameri policije da oslobodi prolaz demonstrantima da napadnu ambasadu, inače bi to bio još ozbiljniji problem. S druge strane, građani imaju naravno pravo da mirno protestuju. Koliko sam imao priliku da vidim i Tadić i Koštunica su osudili nasilje", ističe Bardoš.
RSE: Međutim, ovih dana smo svedoci izražavanja veoma snažnog antiameričkog raspoloženja. Premijer Koštunica je žestoko kritikovao SAD, optužujući ih da stoje iza čitavog procesa proglašenja nezavisnosti Kosova.
Bardoš: Očigledna je veoma snažno izražena frustracija u javnom mnjenju u Srbiji kao i pollitičkoj eliti prema poslednjim potezima SAD. Međutim, kada se malo dublje analizira, stiče se utisak da sve strane nastoje da učine najbolje što mogu da bi koliko toliko zadržale situaciju pod kontrolom. Kada je reč o Srbiji, uprkos zapaljivoj retorici, njeni konkretni potezi su ipak umereni. Ona je samo povukla ambasadore iz zemalja koje su pirznale Kosovo, ali nije prekinula diplomatske odnose sa njima ili proterale njihove ambasadore iz Beograda. S druge strane, zemlje koje su priznale Kosovo nisu odgovorile na potez Srbije povlaćenjem svojih ambasadora iz Beograda. Međutim, zbivanja u Beogradu upozoravaju koliko je stanje opasno i može lako da se izmakne kontroli.
RSE: U prvoj reakciji SAD su bile relativno umerene, nastojeći očito da smanje tenzije u odnosima sa Srbijom. Kakvi se dalji potezi Vašingtona mogu očekivati?
Bardoš: Nadajmo se da će Vlada Srbije uspeti da pruži zadvoljavajuće objašnjenje događaja da nije reč o nameri već o propustu policije i uveri ih da se situacija neće izmaći kontroli.
RSE: Ukoliko Srbija ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje?
Bardoš: Veoma je bitno da i SAD i EU sa svoje strane pokušaju da drže situaciju pod kontrolom. Biće veoma važno da u narednim mesecima pa i godinama, da Brisel i Vašington nastoje da koliko je moguće razdvoje kosovsko pitanje od njihovih odnosa sa Srbijom. I Srbija treba da nastoji da razdvoji pitanje svojih evropskih integracija od odnosa prema nezavisnosti Kosova. Jasno je da nije moguća stabilnost Balkana bez stabilne Srbije, što se u dramatičnom obliku pokazalo tokom 90-tih godina. Dakle, ako SAD i EU žele uspeh na Balkanu onda je veoma važno da Srbija bude deo te politike.
RSE: Velike su i tenzije na severu Kosova. Da li je postoji opasnost od nekontrolisanog razvoja događaja?
Bardoš: Stanje u severnom delu Kosova je veoma delikatno. Zabrinjava izjava jednog od srpskih ministara u Vladi Srbije da je paljenje kontejnera na graničnom prelazu od strane lokalnih Srba u skladu sa politikom u Vlade Srbije. Sigurno će biti velikih tenzija oko nove granice između Srbije i Kosova jer će vlasti u Beogradu nastojati da po svaku cenu održe što bliskije veze sa Srbima na severu Kosova. Videćemo kakva će biti reakcija KFOR-a i vlasti u Prištini u nastojanju da uspostave kontrolu u toj regiji. U svakom slučaju, severni deo Kosova biće poprište tenzija dugo vremena sa raznim vrstama rizika i opasnosti.
XS
SM
MD
LG