Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obaminih 100 dana u Bijeloj kući


Barack Obama

Danas se obilježava 100 dana Baracka Obame u Bijeloj kući. Američki predsjednik od trenutka kada je preuzeo predsjedničku dužnost, 20. januara 2009. bori se s najačom ekonomskom krizom od velike depresije, donio je značajne odluke vezane uz prisutnost vojnika u Iraku i Afganistanu, ali možda više od svega, pokazao je svijetu novo lice Amerike. Građani Amerike mu vjeruju da je dosadašnjim mjerama na dobrom putu da zemlju izvuče iz krize.

Američka javnost podržava svoga predsjednika, a njegove poteze smatra ohrabrujućim u vremenu teške krize. Svijet pozitivno reagira na poteze Baracka Obame. On sam će reći, uvijek ima mjesta i za poboljšanja.

U prvih 100 dana njegove administracije Kongres je usvojio stimulacijski paket za gospodarstvo težak 787 milijardi dolara koji bi trebao otvoriti nova radna mjesta i potaknuti financijske tokove. Novi predsjednik okrenut je i pitanjima zaštite okoline i reformi zdravstva, temama koje nisu brinule prethodnu Bushovu administraciju.

Američki predsjednik u posjetu Turskoj, u džamiji Sultana Ahmeta
Na vanjskopolitičkom planu, odlučio se za politiku diplomacije umjesto politiku sile. Do sada je posjetio devet zemalja i razgovarao sa 44 svjetska državnika. Promijenio je ploču i uputio jasne poruke islamskom svijetu, želi drugačije odnose s Iranom, Afganistanom i Kubom.

Evropljanima se ispričao zbog arogancije prethodne administracije, najavio zatvaranje Guantanama, povlačenje vojnika iz Iraka. Spreman je na nove odnose s Rusijom, želi svijet bez nuklearnog naoružanja.

Eksperti ističu da su do sada sve Obamine poruke u inozemstvu vrlo dobro prihvaćene. Daniel Hamilton, direktor američkog Centra za transatlantske odnose za naš radio kaže:

"Njegove su poruke jasne. Sjedinjene Države nisu uvijek pravile dobre poteze, razloga za kritiku ima. No, s druge strane, ni Sjedinjene Države se ne mogu kritizirati za sve što je pošlo po krivu, za sve svjetske ili regionalne probleme, vrijeme je za drugačije odnose."


U okviru evropske turneje, Obamin govor u Pragu slušale su hiljade ljudi.
Obama će se idućih mjeseci prilično baviti mirovnim procesom na Bliskom istoku. Iskusni posebni izaslanik za tu regiju Georg Michell svakako je osoba koja može potaknuti na brže promjene, uostalom kao i Richard Hollbrooke koji je izaslanik za Afganistan i Pakistan.

Analitičari naglašavaju da Obami i nije bilo teško napraviti oštar rez s politikom njegovog prethodnika, biti će mnogo teže postići konkretnije rezultate. Kritičari mu zamjeraju što neke stvari nije doveo do kraja već u prvih sto dana. Amnesty International smatra da je ipak zapostavio pitanje ljudskih prava, da su istražitelji CIA-e trebali biti krivčno gonjeni zbog mučenja zatvorenika osumnjičenih za terorizam.

Stotinu dana u Bijeloj kući Barack Obama će obilježiti konferencijom za novinare, koju će, uostalom kao i sve do sada, izravno prenositi veliki broj tv stanica.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG