Dostupni linkovi

Izgradnja autoputa Bar-Boljare u funkciji predizborne kampanje


Tokom prošlogodišnjeg početka rada na autoputu Bar-Boljare, foto: Savo Prelević
Tokom prošlogodišnjeg početka rada na autoputu Bar-Boljare, foto: Savo Prelević
Savjet za izgradnju autoputeva u utorak je jednoglasno prihvatio ponudu grčko-izraelskog konzorcijuma "Aktor-HCH" za izgradnju 64 kilometra autoputa Bar-Boljare, za nešto manje od milijardu i 600 miliona eura, što znači da bi kilometar ovog puta koštao preko 23 miliona eura.

Savjet za izgradnju je odlučio da Vladi preporuči da prihvati ponudu konzorcijuma "Aktor HCH", a objavljivanje Vladine odluke se očekuje nakon sjednice u četvrtak.

"Cijena koju smo prihvatili je milijardu i 575 miliona eura. Za taj novac, ponuđač treba da izgradi 42 kilometra autoputa od Smokovca (kod
Savjet za izgradnju autoputeva na sjednici u utorak, 11. maj 2010
Podgorice) do Mateševa (ka sjeveru), kompletnu zaobilaznicu oko Podgorice u dužini od 18 kilometara i osam kilometara poluautoputa, koji je nezavršen, od Đurmana do samog Skadarskog jezera, što ukupno čini 63,5 kilometara",
kaže ministar saobraćaja Andrija Lompar.

Prije nešto manje od jedne godine, Vlada i hrvatski konzorcijum Konstruktor IGH su potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Bar–Boljare, koji je prema tadašnjim procjenama trebalo da bude gotov za sedam do devet godina. Konstruktor je za izgradnju kompletnog autoputa ponudio dvije milijarde i 770 miliona eura, od čega bi učešće države bilo milijardu i 740 miliona.

Jesenas je upriličena i svječanost, tokom koje su presjecanjem vrpce premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković, obilježili početak - kako su tada govorili "posla stoljeća", koji je potom propao, zbog nemogućnosti hrvatskog konzorcijuma da obezbijedi finasijske garancije. Rješenju nije pomogao ni dva puta produžavan rok, kao ni susret premijera Crne Gore i Hrvatske, Mila Đukanovića i Jadranke Kosor, koja je tada rekla da njena Vlada ne može davati garancije privatnim firmama.

Crnogorska Vlada je, paralelno počela preliminarne pregovore sa drugorangiranim na tenderu za gradnju autoputa, grčko-izraelskim konzorcijumom Aktor HCH, uz obrazloženje da ne želi da gubi vrijeme. Iz Aktor-HCH konzorcijuma, koji je Vladin projekat procijenio na dvije milijarde i 800 miliona eura, su saopštavali da mogu da obezbijede garancije.

Sada će se graditi značajno redukovana verzija autoputa, ali po basnoslovnoj vrijednosti od 23 miliona eura po jednom kilometru.

Mnoge nejasnoće

Najuporniji kritičar Vladinog pristupa realizaciji ovog projekta je, od početka, potpredsjednik opozicionog Pokreta za promjene Branko Radulović, koji kaže da je ostao bez riječi.
Svječano presjecanje vrpce - Mirko Cvetković, Jadranka Kosor i Milo Đukanović jesenas u Crnoj Gori


"Možda iza svega ovoga stoje lokalni izbori. Možda ministar Milan Roćen i njegov put u Izrael, a možda i jedna medijska kuća, koja ovo forsira. Znam da autoput nije pokriven dokumentacijom. Znam i da je u "špicu", kada je pravljen projekat, pri frekventnosti saobraćaja oko 17 do 18 hiljada automobila, cijena bila od devet do 14 miliona eura po kilometru, i da je to tada bilo preskupo. Sada, kada su inputi 30 do 40, pa i 50 posto jefiniji, ispada da je ova cijena još oko 300 posto veća", objašnjava Radulović.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije i predsjedavajući skupštinskog Odbora za ekonomiju i finansije Aleksandar Damjanović kaže da će Vlada, ukoliko prihvati, ponudu konzorcijuma "Actor HCH", morati da otkloni mnoge nejasnoće.

"Za SNP je ovo očekivani predizborni završetak nečega što je trebalo da bude najozbiljnija investicija u crnogorskoj istoriji. Način na koji je završen aranžman ukazuje da je ostalo mnogo nepoznanica, i otvorenih pitanja - šta će to koštati milijardu i po eura koji pripadaju građanima Crne Gore i kako Vlada planira da završi pregovore", smatra Damjanović.

Mogućnost da je pozitivna ocjena grčko-izraelske ponude u funkciji predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore, pominje i stručnjak Demokratskog centra za saobraćajnu problematiku Emin Duraković, koji kaže da nije optimista:

"Ja mogu samo da ponovim da je kompletan proces vođen neprofesionalno, da iza njega ne stoji pravna dokumentacija i da je Crna Gora, nažalost, van evropske transportne mreže. Jedino što, u svemu ovome vidim pozitivno, je reakcija Evropske investicione banke, čije bi uključenje značilo da se priča može uozbiljiti, ali je tajming, po meni, izabran u funkciji predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore", tvrdi Duraković.

*****
Pročitajte i ovo:
Gradnja autoputa Bar - Boljare posao vijeka
Pad vrijednosti dionica nakon gubitka posla oko autoceste
Hrvatski konzorcijum neće graditi prvi crnogorski autoput
Dostavljene garancije za Bar - Boljare
Osigurane garancije za Bar – Boljare
Populističko presijecanje vrpce



XS
SM
MD
LG