Dostupni linkovi

Dostavljene garancije za Bar - Boljare


Izgradnja autoceste: Vlada Crne Gore je rok za dostavljanje garancija produljila do kraja ovog mjeseca.
Izgradnja autoceste: Vlada Crne Gore je rok za dostavljanje garancija produljila do kraja ovog mjeseca.
Hrvatski konzorcij za izgradnju auto-ceste Bar - Boljare dostavio je danas garancije za „posao stoljeća“. Iako je do zadnjeg trenutka sve „visilo u zraku“, rokovi su ispoštovani i – nakon što se provjeri bonitet garancija – kreće se dalje sa ugovorima i izgradnjom.

„Sve što smo trebali učiniti sada smo učinili, i sada nakon ovoga treba između finacijskih institucija, Vlade Crne Gore i nas potpisati konačne financijske ugovore – tako je to predviđeno u koncesijskom ugovoru,“ kaže direktor splitskog „Konstruktora“ Željko Žderić.

Ni Žderić ni predstavnici crnogorskih vlasti nisu željeli otkriti tko je dao financijske garancije, jer – kažu u crnogorskoj Vladi – sa hrvatskim partnerima dogovoreno je da to bude tajna.

Predsjednik Komisije za sprovođenje tenderskog postupka i pregovaranja Vlade Crne Gore, Zoran Radonjić, kazao je za hrvatski javni radio kako je hrvatski graditeljski konzorcij, kojeg čine splitski „Konstruktor“ i zagrebačke tvrtke „Tehnika“ i Institut građevinarstva Hrvatske, obavio sve što je trebao.

„Vlada Crne Gore će u skladu sa koncesionim ugovorom i predviđenom procedurom analizirati narednih dana dostavljene garancije, i nastaviti dalji postupak ka zaključivanju finansijskih ugovora – pošto očekujemo da su te garancije valjane – pa samim tim i početak radova, mada 'Konstruktor' je – kako da kažem – već u poslu,“ rekao je Radonjić.

Konzorcij hrvatskih građevinskih tvrtki – splitski „Konstruktor“ i zagrebački „Tehnika“ i Institut građevinarstva Hrvatske dobio je prošle godine posao izgradnje 170 kilometara auto-ceste kroz Crnu Goru na međunarodnom natječaju što ga je raspisala Vlada Crne Gore.

O važnosti projekta govori činjenica da su na svečanosti početka radova prošle godine bili hrvatska premijerka Jadranka Kosor, crnogorski premijer Milo Đukanović i srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Vrijednost posla je 2,77 milijardi eura, a problem koji je danas prevladan predstavljao je manjak bankovnih garancija u iznosu od 124 milijuna eura.

Pročitajte i ovo:
Osigurane garancije za Bar – Boljare
Populističko presijecanje vrpce
Počela gradnja autoputa od Bara do Boljara
Gradnja autoputa Bar - Boljare posao vijeka
XS
SM
MD
LG