Dostupni linkovi

Baptisti na udaru mera protiv verskih manjina u Rusiji


Pastor Juri Kornijenko (treći s leva među članovima kongregacije) dobio je sudski poziv i potom je optužen za učešće u nelegalnom misionarskom radu.
Pastor Juri Kornijenko (treći s leva među članovima kongregacije) dobio je sudski poziv i potom je optužen za učešće u nelegalnom misionarskom radu.

U mestu Verhnebakanski, blizu Novorosijska na ruskoj crnomorskoj obali, baptisti se okupljaju u maloj kući s prozorima u obliku hrišćanskog krsta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Oni su prisutni u Krasnodarskoj oblasti 110 godina, od kojih je u poslednjih 25 – od raspada Sovjetskog Saveza i dozvoljavanja izražavanja religije – zabeležen ponovni procvat vere koja je dugo bila pod represijom vlasti.

Utoliko je bio šok kada su 7. aprila, dok je oko 50 vernika slavilo Blagovesti, pripadnici bezbednosnih službi upali i prekinuli službu.

Prema prezviteru Evgeniju Kokori, hor je privremeno prekinuo izvođenje "Isus je moj svetionik" dok je pastor razgovarao s policajcima. Napisali su izveštaj i otišli upravo dok se služba privodila kraju.

Sledećeg dana, Kokora je sa 71-godišnjim pastorom Jurijem Kornijenkom otišao u kancelariju tužilaštva u Novorosijskom, tražeći da ulože zvaničnu žalbu. Rečeno im je da tužilac neće primati posete sledeće tri nedelje. Lokalni ogranak ruske Federalne bezbednosne službe (FSB) ih je saslušao, ali nije ništa obećao, rekao je Kokora za RSE.

Kornijenko je 9. aprila dobio sudski poziv i potom je optužen za učešće u nelegalnom misionarskom radu. Saslušanje će biti ove nedelje i preti mu velika novčana kazna ako bude osuđen.

"Ovo je prvi put da imamo takve probleme", rekao je Kokora za RSE u telefonskom intervjuu. "Ne razumem kome ovo treba, ko vuče ove poteze".

Evgenij Kokora: "Imamo zakone i imamo sudove. Sredimo to kroz pravni okvir".
Evgenij Kokora: "Imamo zakone i imamo sudove. Sredimo to kroz pravni okvir".

Mada je verska sloboda ustavno zajamčena u Rusiji, relevantni zakoni navode pravoslavno hrišćanstvo, islam, judaizam i budizam kao četiri tradicionalne, zaštićene vere u zemlji. Druge s manjim prisustvom u Rusiji, uključujući baptiste, predmet su sve većih provera poslednjih godina.

Rusija je 2016. uvela paket zakona koji zabranjuju misionarski rad izvan zvanično označenih mesta bogosluženja, u okviru šireg suzbijanja manjinskih vera koje postoje u zemlji.

Novi zakoni su navedeni kao nužna mera borbe države protiv ekstremizma i doveli su do podizanja optužbi protiv stotina verskih aktivista širom zemlje, a 2017. i do potpune zabrane Jehovinih svedoka, hrišćanske crkve sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Roman Lukin, stručnjak za religiju u Ruskoj akademiji nauka, rekao je za RSE da su baptisti u Krasnodarskoj oblasti žrtve "ne toliko širenja" vladine kampanje protiv manjinskih vera koliko "njen logičan nastavak".

Implikacija je, rekao je on, da će se suzbijanje proširiti.

Dosad je baptistička crkva u Rusija relativno bila izvan fokusa, iako njenu pastvu Lukin procenjuje na više od 250.000 ljudi. Njeni pripadnici se izdvajaju od drugih manjinskih vera svojim snažnim "civilnim stavom", rekao je Lukin - mnogi su lideri zajednica ili članovi lokalnih vlasti.

Njene sledbenike je, međutim, u novembru potresla vest da je pastor u Tatarstanu kažnjen s 20.000 rublji (280 evra) zbog organizovanja neodobrenog javnog okupljanja: grupa baptista se okupila u junu da prate krštenje svog novog člana u reci Kama.

Kokora je rekao da veruje da kampanja protiv te kongregacije uglavnom lokalna stvar, slučaj zvaničnika koji pokušavaju da se umile svojim pretpostavljenima. On je rekao da je u Novorosijskom poslednjih nedelja bilo nekoliko sličnih slučajeva, ali da su verske grupe u drugim delovima Krasnodara uglavnom ostavljene na miru.

Baptistička crkva u mestu Verhnebakanski
Baptistička crkva u mestu Verhnebakanski

Pentakostalna kuća za sastanke u Novorosijskom je u martu srušena pošto su zvaničnici proglasili da je sagrađena bez dozvole. Pripadnicima crkve adventista sedmog dana je u gradu zabranjeno da se okupljaju za bogosluženje, rekao je Kokora. Sada putuju u Galenžik, na udaljenosti od 50 kilometara.

Pripadnici bezbednosnih službi su 1. marta pritvorili dva mormona - Amerikance Kola Brodovskog (Kole Brodowski) (20) i Dejvida Gaga (David Gaag) (19) - po sumnji da su prekršili ruski imigracioni zakon. Pušteni su dve nedelje kasnije i deportovani u Sjedinjene Američke Države.

Baptistička kongregacija u Verhnebakanskom, prema Kokori, osetila je protekle godine kako raste pritisak vlast. On je rekao da su svake nedelje zvali zvaničnici tražeći pregled poslednje propovedi, kao i izveštaje o prisustvu.

Zamenik šefa ruske Baptističke unije Viktor Ignatenkov je 21. aprila posetio Verhnebakanski da razgovara o incidentu od 7. aprila i mogućim pravnim reperkusijama po pripadnike lokalne crkve. Sastanak je "svima dao osećaj poverenja u Božje posredovanje", saopštila je crkva 23. aprila

Baptističko bogosluženje u Rusiji
Baptističko bogosluženje u Rusiji

Kokora, koji je četiri godine bio u novorosijskoj upravi i član gradskog saveta, rekao je da ne želi da iskoristi svoje zvanične kontakte i da umesto toga planira da ide pravnim putem žalbom Predsedničkom savetu za civilno društvo i ljudska prava u Moskvi.

"Imamo zakone i imamo sudove. Sredimo to kroz pravni okvir", rekao je on.

Taj savet mogao bi biti poslednja nada grupama koje misle da su napadnute zbog svoje vere.

Na sastanku s članovima saveta 11. decembra predsednik Vladimir Putin je naznačio da bi zvanična politika prema nekim religijama trebalo da bude liberalizovana.

"Verovatno možemo i čak negde treba da budemo liberalniji prema predstavnicima različitih verskih sekti", rekao je on.

Putin je naložio sudiji Vrhovnog suda Vjačeslavu Lebedevu da nadzire izradu opšteg pravnog okvira za sudske procese protiv verskih grupa. Krajnji rok je 1. juli.

Kokora je među hiljadama vernika koji polažu nade u tu inicijativu kao šansu da se preokrene ono što vide kao pritezanje ruskih manjinskih vera.

U međuvremenu, čeka se presudu suda.

"Ako ovaj slučaj postane presedan, onda će sve naše kongregacije pasti kao kula od karata", rekao je on. "Ruke administracije će biti odrešene".

XS
SM
MD
LG