Dostupni linkovi

Odlukom Komisije banje u Gornjem Šeheru postale Srpske Toplice


Dio "Graditeljske cjeline - Banje u mahali Ilidža u Gornjem Šeheru u Banjaluci".
Dio "Graditeljske cjeline - Banje u mahali Ilidža u Gornjem Šeheru u Banjaluci".

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (BiH) donijela je na sjednici u srijedu, 15. jula, Odluku o proglašenju kulturnog pejzaža Srpske Toplice (Banje u Gornjem Šeheru) u Banjoj Luci, koja je obuhvatila i nacionalni spomenik – Šeranića kuću.

Ovom odlukom su ranije odluke stavljene van snage i zamijenjene novom, sa mjerama zaštite i definisanom kategorizacijom, saopšteno je u četvrtak, 16. jula iz Komisije.

Time je izmijenjen i naziv „Graditeljska cjelina-Banje u mahali Ilidža u Gornjem Šeheru u Banjaluci“, pod kojim je Komisija 2005. godine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine područje sa osam izvora tople vode i banjama čiji je naziv Gornji Šeher nastao u 16. vijeku.

U saopštenju nije pojašnjen sadržaj Odluke, te zbog čega je došlo do promjene imena.

Nije pojašnjeno ni da li se sada radi o dvostrukom nazivu „Srpske Toplice (Banje u Gornjem Šeheru)“.

U Odluci Komisije iz 2005. godine navodi se da, nacionalni spomenik, "Graditeljsku cjelinu - Banje u mahali Ilidža u Gornjem Šeheru" čine mjesto i ostaci Ebinog hauza, banja u sastavu kuće Muharema Gušića (Maslin hauz), banja u sastavu kuće Bisere Šeranić, tri banje sa termalnom vodom u kući Demirovića, Osmančevića banja, mjesto i ostaci banje Žbana, banja Direklija u stijeni uz obalu Vrbasa, mjesto i ostaci banje Šugavica, kao i banja Ilidža (Kraljičina Ilidža ili Trokića vrelo) uz obalu Vrbasa.

Većinu stanovništva na prostoru "Graditeljske cjeline - Banje u mahali Ilidža u Gornjem Šeheru u Banjaluci" čine Bošnjaci.

Za Radio Slobodna Evropa su 9. jula izjavili da im se ne sviđa ideja da se naziv tog nacionalnog spomenika promijeni u Srpske Toplice, jer to područje, kako su kazali, već vijekovima nosi to ime.

Nije ih, kažu, niko ni pitao ni kada su naziv naselja u kom se nalazi nacionalni spomenik, tokom devedesetih promijenili iz Gornji Šeher u Srpske Toplice.

XS
SM
MD
LG