Dostupni linkovi

Tadić: Srbija nikada neće podržati podjelu BiH


Boris Tadić u Banjaluci, Foto: Erduan Katana
Boris Tadić u Banjaluci, Foto: Erduan Katana
Predsjednik Srbije Boris Tadić u subotu je u Banjaluci, na obilježavanju Dana RS, ponovio kako Srbija kao država koja želi postati članica EU nikada neće odustati od politike očuvanja integriteta BiH, ali i uvažavanja svih legitimnih nacionalnih interesa koji postoje u BiH.

„Takva Srbija neće, niti može da odustane niti od politike koja podrazumeva i odbranu srpskog nacionalnog identiteta i nacionalne politike koja vodi računa o legitimnim nacionalnim interesima"
, kazao je Tadić.

Predsjednik Srbije je dodao da Srbi, da bi imali legitimitet za svoju nacionalnu politiku, moraju uvažiti i pravo svih ostalih legitimiteta.

"Moramo podrazumevati unutar takve politike i postojanje drugog i drugačijeg, onog koji živi pored nas"
, kazao je Tadić.

Tadić je istakao da se za Srbiju podrazumjeva sve ono što je sadržano u dejtonskom sporazumu, ali i dodao da međunarodni predstavnici sa svojim ovlaštenjima u BiH ne mogu vječno ostati sa bonskim ovlaštenjima, te da je potrebno da visokog predstavnika što prije treba zamijeniti zvanični predstavnik EU.

BEZ STAVA O REFERENDUMU
.
„Smatramo da svi treba da doprinesu smanjenju političkih tenzija u BiH. Srbija nikada neće učiniti ništa što bi destabilizovalo BiH, kao što neće podržati ni podelu BiH. Braneći integritet BiH Srbija brani i vlastiti interes na Kosovu“
, istakao je Tadić.

On je rekao da Srbija nema stav oko referenduma u RS čije je održavanje najavio premijer RS Milorad Dodik,

„Sve ono što je politika legitimnih predstavnika građana u BiH, u RS i Federaciji BiH to je stvar njenih građana. Srbija se u unutrašnju politiku ne meša i neće se mešati. Srbija ima pravo da kaže svoj stav i govoriće ga uvek kada je u pitanju očuvanje Dejtonskog sporazuma jer je to njena obaveza, ali to ne podrazumeva da se na bilo koji način meša u unutrašnja pitanja BiH“, kazao je predsjednik Srbije.

On je uputio i poruku pomirenja svim državama i ljudima Zapadnog Balkana, naglasivši da nakon teških devedesetih godina narodi na ovim prostorima treba da se pomire.

Ističući da države zapadnog Balkana „u budućnosti očekuju velika iskušenja“, predsjednik Srbije naglasio je da „moramo poštovati jedni druge i voditi politiku koja podrazumjeva uvažavanje različitih identiteta i različitih interesa, koja je bila grubo narušena koncem devedestih godina prošlog vijeka“.
XS
SM
MD
LG