Dostupni linkovi

Kočićeva djela novogodišnji poklon djeci Banjaluke




Milorad Milojević

Banjaluka je na ulasku u novu godinu bila po nečemu prva u svijetu. Tačno u ponoć ispred spomenika velikom krajiškom piscu Petru Kočiću, okupljenim prolaznicima djeda mrazovi su podijelili prve knjige na svijetu u 2011. godini.

Radi se o djelu pod nazivom „Izabrane pripovjetke i Jazavac pred sudom“ autora Petra Kočića koju je objavila zadužbina čuvenog pisca, a priredio književnik i direktor Zadužbine Nikola Vukolić.

Vukolić kaže kako je ova zanimljiva manifestacija prepoznata i van granica Bosne I Hercegovine s obzirom na to da mu pisma i riječi podrške stižu iz velikih evropskih metropola, poput Pariza, Praga i Minhena, te i iz okruženja, iz Sarajeva, Beograda i Zagreba .

"Ova ideja je odjeknula pozitivno u kulturnoj javnosti u Evropi. Uzbuđen sam od radosti što se ova knjiga pojavila u ovim svečanim trenucima u našem gradu i na najljepši način uljepšala je našu Banjaluku, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu... ustvari uljepšali smo svijet. Knjige zato i izlaze da nam bude ljepše "
, naveo je Vukolić.

Književnica iz Banjaluke Kristina Mrđa takođe je prisustvovala ponoćnoj svečanosti.

“Ovaj događaj je značajan ne samo za pisce i za naš grad, nego uopšte za stvaralaštvo, za pjesništvo i uopšte umjetnost“
, istakla je Mrđa.

Osvrćući se na to što su za prvu knjigu u svijetu odabrana djela iz opusa Petra Kočića, Vukolić je najavio i da će Kočićeva Zadužbina nastaviti i u budućnosti da razvija izdavaštvo klasika.

“Činjenica je da se štampa sve i svašta, a zaboravili smo klasična djela. Iz tih razloga je Zadužbina od ove godine pokrenula biblioteku klasika. Pripovijetke koje sam imao zadovoljstvo da priredim već su se urezale u svijest čitalaca. Smatram da su one aktuelne zbog toga što bez Kočićeve pisane riječi nismo mogli u prošlosti, a nećemo moći ni u budućnosti. Ovaj velikan književnosti nam je i te kako potreban", objasnio je Vukolić.

Manifestaciju izdavanja prve knjige u svijetu u novoj godini Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd organizuje već jedanaestu godinu zaredom.
XS
SM
MD
LG