Dostupni linkovi

Transparency prijavio navodne nezakonitosti u izgradnji teniskog terena u Banjaluci


Bosna i Hercegovina, izgradnja teniskih terene za 'Serbia Open' turnir u Banjaluci, 31. januara 2023.
Bosna i Hercegovina, izgradnja teniskih terene za 'Serbia Open' turnir u Banjaluci, 31. januara 2023.

Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini (BiH) je podnio prijavu protiv Grada Banjaluke i Vlade entiteta Republika Srpska (RS) zbog, kako se navodi, izbjegavanja Zakona o javnim nabavkama BiH pri izgradnji teniskog terena za potrebe turnira "Srpska open".

TI je prijavu uputio državnoj Agenciji za javne nabavke, navodeći da su Grad Banjaluka i Vlada RS izdvojili više od 20 miliona maraka (10 miliona eura) javnog novca. Pri tome su, precizira se, izbjegli zakonom propisano raspisivanje tendera, dodjelivši novac Teniskom savezu ovog entiteta u vidu granta, navode u TI.

Teren bi trebao poslužiti za održavanje turnira "Serbia Open", koji je 2009. godine pokrenula porodica Novaka Đokovića. Planirano je da se ove godine u aprilu turnir održi u Banjaluci umjesto u Beogradu.

Iz TI ističu da je "Teniski savez bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i po cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50 posto".

Takođe ova organizacija specijalizovana za pitanja korupcije, tvrdi da je grad Banja Luka, koji je izdvojio većinu novca za Teniski savez RS, na ovaj način pokušao zaobići direktnu primjenu zakona, ispuštajući iz vida da je ovdje riječ o subvencionisanim ugovorima.

Da je Zakon o javnim nabavkama morao primijeniti, navode iz TI, potvrđuje i nedavno objavljeno mišljenje Agencije za javne nabavke BiH.

Agencij je tada navela da se ovaj zakon mora primjeniti i pri indirektnim javnim investicijama u izgradnju sportskih, obrazovnih, medicinskih, administrativnih objekata, kada javni novac čini više od 50 posto investicije.

"S obzirom na to da se ovaj posao finansira gotovo u cijelom iznosu javnim sredstvima, evidentno je da se morao primjenjivati Zakon, pa je TI tražio od Agencije za javne nabavke da provede monitoring ovog postupka, zatraži izjašnjenje odgovornih, a u slučaju da se utvrdi kršenje zakona Agencija ima nadležnost da pokrene prekršajni postupak ili uputi prijave nadležnim tužilaštvima", navode iz TI.

Dodaju da bi ovakva praksa bila vrlo opasna u slučaju da postane pravilo, jer bi i svi drugi ugovorni organi mogli posredstvom raznih udruženja i fondacija zaobilaziti primjenu Zakona o javnim nabavkama.

Prijava i za sukob interesa

TI je, zbog istog slučaja, protiv predsjednika Teniskog saveza RS Draška Milinovića podnio prijavu za sukob interesa Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH

Milinović je ujedno i direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, što se po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smatra izvršnom funkcijom, navode iz TI.

Iz ove organizacije podsjećaju da je nosiocima izvršnih funkcija na državnom nivou izričito zabranjeno da obavljaju dužnost ovlaštenih lica u fondacijama i udruženjima koja se finansiraju javnim novcem u iznosu većem od 50.000 maraka (25.000 eura) godišnje.

S obzirom na to da je Teniski savez Republike Srpske za ovaj projekat dobio milionska sredstva iz entitetskog i budžeta Grada Banjaluka evidentno je da se predsjednik ovog saveza Draško Milinović nalazi u sukobu interesa, kažu iz TI.

Kao član upravnog odbora je na internet stranici Teniskog saveza RS naveden i aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, dodaje TI.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa RS zabranjuje izabranim zvaničnicima da budu članovi organa udruženja ili fondacija, koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 maraka (50.000 eura), navode iz ove organizacije.

TI BIH smatra da je izuzetno loša praksa da politika kontroliše sportska udruženja i saveze koji se finansiraju javnim novcem, posebno kada se u njih imenuju javni funkcioneri kojima su zakonom zabranjene situacije u kojma mogu svoje funkcije zloupotrijebiti za ostvarivanje ličnih interesa.

Bosna i Hercegovina, Izgradnja teniskog terena za 'Serbia Open' turnir u Banjaluci, 31. januar 2023.
Bosna i Hercegovina, Izgradnja teniskog terena za 'Serbia Open' turnir u Banjaluci, 31. januar 2023.
XS
SM
MD
LG