Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Banjaluka se sjeća Srebrenice: Cvijeće u Vrbas za nevino stradale


Cvijeće u Vrbasu za žrtve Srebrenice, 10. jul 2012.
Bacanjem cvijeća u rijeku Vrbas i u Banjaluci je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici i sjećanje na sve nevino stradale Banjalučane.

Bez velike pompe i u medijskoj sjeni, četvrtu godinu zaredom i u Banjaluci je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici bacanjem cvijeća u rijeku Vrbas. Organizatori ove manifestacije su Udruženje građana Banjaluka i Asocijacija „Fatma“.

„Ovo je mjesto odakle možemo poslati poruku da se nikome nikada i nigdje više ne ponovi Srebrenica. Sve majke Podrinja ovog momenta su s nama. Mi s njima suosjećamo i trebamo da budemo uz njih“, kazala je predsjednica Asocijacije „Fatma“ Mirsada Delvenzirević.

I ove godine najprisutnije su bile žene koje su ostale samo u najstarijem dijelu grada, Gornjem šeheru, sada Srpskim toplicama, bacile cvijeće u rijeku Vrbas potvrdivši time da najbolje mogu razumjeti majčinsku bol za izgubljenim djetetom. Atifa Duna pročitala je i pjesmu koju je napisala za ovu priliku:

„O, Vrbasu, vodo ledena,
i danas nosiš nebrojene grane cvjetova,
ostale su majke bez sinova,
ostale su sestre bez braće,
ostala su djeca bez roditelja,
tuga je ostala za nama,
velika i prevelika.
I dok Vrbas teče,
Pamtiće ove ruže i ovo cvijeće.“
Podršku manifestaciji svojom pjesmom dao je i ženski hor Safikada:

„Ostala su dobra djela,
Da nam novu snagu daju,
A šehidske vaše duše u dženetskom žive blagu...“


Ovaj skup nema političku pozadinu, što potvrđuje i broj prisutnih lokalnih političara. Jedini koji je prisustvovao ovogodišnjem prisjećanju na žrtve Srebrenice bio je bivši predsjednik Vijeća naroda RS i potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević, koji je i sam stanovnik ovog naselja.

U situaciji kada neki žele da negiraju i relativiziraju veličinu srebreničkog stradanja, jedan ovakav skup gdje se svim žrtvama izražava pijetet samo je potvrda da još uvijek postoji građanske svijesti i hrabrosti, smatra Osmančević.

„Građani ovi ovim svojim činom šalju poruku da su kratkoročne takve aktivnosti, takve politike, i da će one u konačnici, bez ikakve dileme, biti pogubne upravo za one koji je demonstriraju i na takav način pokušavaju i dalje preferirati ono što je izuzetno loše za sve narode na prostorima BiH“, kazao je on.

Ukop 520 tijela biće obavljen na godišnjicu genocida 11. jula. Prije rata većina stanovništva u ovom banjalučkom naselju činili su Bošnjaci. Mnogi od njih sada žive rasuti širom svijeta, a u svoj rodni grad dolaze samo u vrijeme godišnjih odmora. Pokušaj nekih novih njihovih komšija Srba da pozivom policiji spriječe skup nije uspio. Bili smo prisutni kada im je policija rekla da nema namjeru intervenisati.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG