Dostupni linkovi

Banjaluka se sjeća Srebrenice: Cvijeće u Vrbas za nevino stradale


Cvijeće u Vrbasu za žrtve Srebrenice, 10. jul 2012.
Bacanjem cvijeća u rijeku Vrbas i u Banjaluci je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici i sjećanje na sve nevino stradale Banjalučane.

Bez velike pompe i u medijskoj sjeni, četvrtu godinu zaredom i u Banjaluci je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici bacanjem cvijeća u rijeku Vrbas. Organizatori ove manifestacije su Udruženje građana Banjaluka i Asocijacija „Fatma“.

„Ovo je mjesto odakle možemo poslati poruku da se nikome nikada i nigdje više ne ponovi Srebrenica. Sve majke Podrinja ovog momenta su s nama. Mi s njima suosjećamo i trebamo da budemo uz njih“, kazala je predsjednica Asocijacije „Fatma“ Mirsada Delvenzirević.

I ove godine najprisutnije su bile žene koje su ostale samo u najstarijem dijelu grada, Gornjem šeheru, sada Srpskim toplicama, bacile cvijeće u rijeku Vrbas potvrdivši time da najbolje mogu razumjeti majčinsku bol za izgubljenim djetetom. Atifa Duna pročitala je i pjesmu koju je napisala za ovu priliku:

„O, Vrbasu, vodo ledena,
i danas nosiš nebrojene grane cvjetova,
ostale su majke bez sinova,
ostale su sestre bez braće,
ostala su djeca bez roditelja,
tuga je ostala za nama,
velika i prevelika.
I dok Vrbas teče,
Pamtiće ove ruže i ovo cvijeće.“
Podršku manifestaciji svojom pjesmom dao je i ženski hor Safikada:

„Ostala su dobra djela,
Da nam novu snagu daju,
A šehidske vaše duše u dženetskom žive blagu...“


Ovaj skup nema političku pozadinu, što potvrđuje i broj prisutnih lokalnih političara. Jedini koji je prisustvovao ovogodišnjem prisjećanju na žrtve Srebrenice bio je bivši predsjednik Vijeća naroda RS i potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević, koji je i sam stanovnik ovog naselja.

U situaciji kada neki žele da negiraju i relativiziraju veličinu srebreničkog stradanja, jedan ovakav skup gdje se svim žrtvama izražava pijetet samo je potvrda da još uvijek postoji građanske svijesti i hrabrosti, smatra Osmančević.

„Građani ovi ovim svojim činom šalju poruku da su kratkoročne takve aktivnosti, takve politike, i da će one u konačnici, bez ikakve dileme, biti pogubne upravo za one koji je demonstriraju i na takav način pokušavaju i dalje preferirati ono što je izuzetno loše za sve narode na prostorima BiH“, kazao je on.

Ukop 520 tijela biće obavljen na godišnjicu genocida 11. jula. Prije rata većina stanovništva u ovom banjalučkom naselju činili su Bošnjaci. Mnogi od njih sada žive rasuti širom svijeta, a u svoj rodni grad dolaze samo u vrijeme godišnjih odmora. Pokušaj nekih novih njihovih komšija Srba da pozivom policiji spriječe skup nije uspio. Bili smo prisutni kada im je policija rekla da nema namjeru intervenisati.
XS
SM
MD
LG