Dostupni linkovi

Banjaluka: Sastali se zvaničnici Srbije i RS


Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić doputovali su oko 12 sati na banjalučki aerodrum, gdje ih je dočekao premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Oni su se potom uputili u Palatu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, gdje će biti održana sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Sjednica Savjeta počela je u 13 časova, a iz Vlade RS najavljeno je da će predsjednici i premijeri RS i Srbije analizirati dosadašnje aktivnosti u provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i planove buduće saradnje.

Pred svoju prvu službenu posjetu BiH, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da dolaskom u Banjaluku želi jasno da pokaže da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi.

Nakon sjednice Savjeta, biće potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva pravde i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

U prijepodnevnim satima ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković sastao se sa predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, nakon čega je izjavio da memorandum o saradnji kao ključni momenat sadrži razmjenu iskustava:

„Ta razmjena iskustava, neke zajedničke tendencije u razvoju zakonodavstva - u krajenjem, sve su ovo države nastale na prostoru jugoslovenske škole prava, koja je jedinstvena, koja baštini dosta sličnosti, pripadamo jednom pravničkom kulturnom miljeu i prednosti te pripadnosti treba iskoristiti maksimalno“, rekao je Selaković.

Ministar Selaković najavio je i da će uskoro biti potpisan protokol između Srbije i BiH u vezi sa pitanjima procesuiranja ratnih zločina:

„Srbija takav sporazum već odavno ima sa Republikom Hrvatskom. Šta će on promeniti? Promeniće u tom smislu što ćemo moći mnogo adekvatnije, mnogo bolje, mnogo efikasnije da razmenjujemo dokaze, da jedni drugima ukazujemo na stvari koje je potrebno procesuirati. Ako prilikom pružanja takvih dokaza neko nije u stanju nešto da procesuira zato što je skloniji političkom gledanju na zločin, a ne pravničkom, onda će to biti samo ljaga više na njegovim imenu i na imenu te institucije.“

U delegaciji Srbije nalazi se i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji će se u večernjim satim sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
XS
SM
MD
LG