Dostupni linkovi

Banjaluka: Obnova Kastela uz pomoć IPA fondova


Kastel
Kastel
Najstarija istorijska građevina u Banjaluci - tvrđava Kastel - godinama je propadala zbog nebrige vlasti, a ovaj zaštićeni nacionalni spomenik doživio je da mu se zidovi urušavaju, te da postane opasnost za posjetioce.

Na mjestu tvrđave, uz lijevu obalu Vrbasa, pronađeni su mnogi arheološki ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Kastel je smješten u starom centru grada i kao važan kulturni spomenik svjedočanstvo je jednog vremena.

Skoro dvadeset godina se pričalo o rekonstrukciji ovog istorijskog zdanja, ali radovi nisu pokretani pravdanjem da nema novca. Prošle godine je izrađeno idejno rješenje, a sa obnovom se konačno krenulo jer je stigao novac iz IPA fondova Evropske unije u iznosu od 2,5 miliona evra, što bi trebalo biti dovoljno za rekonstrukciju ’Cjeline 9’ koja se prostire na oko 13.200 m2 i obuhvata kamenu zgradu koja će biti pretvorena u istorijski muzej te obnovu jugoistočnog bedema koji je najviše propao.

„Konačno je došlo vrijeme da smo dočekali da krenemo u rekonstrukciju tog prostora i stavljanje u funkciju jedne po jedne cjeline, kako bi Kastel dobio onakav izgled kakav je predviđen projektnom dokumentacijom. Zaista mislim da će se raditi o dragulju, ne samo Banjaluke, nego i ovog prostora, kada se on obnovi u cjelini“, kaže gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

’Cjelina 9’ trebalo bi da bude obnovljena u roku od dvije godine, a prema riječima direktora preduzeća „Porobić“ d. o. o koje je izvođač radova, Bože Porobića, već su započeti pripremni radovi.

„Zgrada Muzeja se kompletno rekonstruiše, od statičkog dijela do enterijera. A Bedem isto – sanacija, indeksiranje površinskih dijelova, da se vrate.“

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa od početka je uključen u projekt rekonstrukcije Kastela, kako od komisije za izbor idejnih rješenja tako i u izradi projektnih zadataka. Prema riječima Milijane Okilj, načelnice odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe RS, Zavod će se pojaviti i kao konzervatorski organ prilikom izvođenja radova.

„Pošto je tvrđava Kastel jedno neiscrpno arheološko nalazište, postoji mogućnost da se pronađe neki arheološki artefakt ili ostaci starijih građevina. Ukoliko dođe do takvih nalaza, prema Zakonu o kulturnim dobrima, izvođač je dužan da prekine radove i da ih nastavi tek nakon izvršenih istražnih radova Zavoda“, navodi Okilj.

Najavljeni plan rekonstrukcije izazvao je i negativne komentare određenih grupa građana koje su smatrale da će izgradnjom podzemne garaže, parkinga, hotela, kao i popločavanjem 90 posto zelenih površina, te uvođenjem novih objekata, biti narušen istorijski izgled Kastela, a moguće je da se unište i određena arheološka nalazišta.

Gorana Divjak iz akcije ’Spasimo Kastel’, kaže da je sporna i rekonstrukcija ’Cjeline 9’:

„U dokumentima do kojih smo uspjeli doći navodi se da se u ’Cjelini 9’, koja se sada planira realizovati, namjerava probijanje zida radi spajanja ove cjeline sa ’Cjelinom 7’, koja bi trebala predstavljati gradski vrt na obali rječice Crkvene, u koju se uliva kanalizacija, a odlukom Zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojim je Kastel proglašen nacionalnim spomenikom od izuzetnog značaja, navodi se da koncept programa revitalizacije nacionalnog spomenika ne smije da bude proveden na taj način.“

Rješenje koje neće narušiti izvorni izgled

S druge strane, načelnica odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe RS, Milijana Okilj, smatra da su optužbe o najavljenom planu rekonstrukcije neosnovane, jer će se prilikom obnove Kastela voditi računa da se ne naruši istorijski izgled Tvrđave, te da se prilikom izvođenja radova ne unište već postojeće strukture.

„Ne treba da se uopšte plaše da neće biti u skladu sa Zakonom. Čak se i prilikom izrade te projektne dokumentacije i izbora idejnog rješenja gledalo da to bude idejno rješenje koje ni u kom slučaju neće narušiti izvorni izgled objekta i neće bitno odstupiti od toga kako je objekat izvorno izgledao.“

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, dodaje da će se u skorije vrijeme konkurisati i za dodatna sredstva Evropske unije kojim će se nastaviti rekonstrukcija i ostalih osam cjelina, te ističe da će i sam grad morati izdvojiti određena sredstva.

„Mi pripremamo novu aplikaciju. Grad Banjaluka će biti spreman i morati uložiti napore da i vlastitim sredstvima pomogne što prije revitalizaciji Kastela, koristeći, naravno, razne fondove, sredstva, iz vlastitih izvora, ali i sve druge mogućnosti koje nam stoje u skladu sa zakonom na raspolaganju.“

Projekt, na koji se čekalo više od dvadeset godina, trebalo bi da Tvrđavi vrati stari sjaj, te - kako tvrde nadležni - da ovaj objekat od istorijskog i kulturnog značaja stavi na turističku mapu Bosne i Hercegovine kao mjesto koje se mora posjetiti.

Ukupna vrijednost cjelokupne obnove tvrđave Kastel prema izrađenoj tehničkoj dokumentaciji iznosi oko 25,5 miliona evra, a s obzirom na nedostatak sredstava, ukoliko ne bude bilo veće finansijske pomoći Evropske unije, ovaj projekat bi mogao potrajati nekoliko godina. Kada bude u potpunosti završen, znaće se da li je projekat uspio ili su u pravu bile one grupe koje su kritikovale ovakav način obnove zaštićenog nacionalnog spomenika. Bilo kao bilo, obnova je počela, a ovo može biti naznaka da će u narednom periodu i drugim istorijskim spomenicima u Bosni i Hercegovini početi da se vraća stari sjaj.
XS
SM
MD
LG