Dostupni linkovi

Banjaluka: Incident između policije i demonstranata


Sukob sa policijom, foto: Buka
Sukob sa policijom, foto: Buka
U petak uveče u Banjaluci došlo je do fizičkog incidenta između policije i demonstranata koji više od tri sedmice protestuju protiv izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na mjestu jedne od posljednjih zelenih površina u centru grada.

Demonstranti su se okupuli u blizini gradilišta i mirnom šetnjom se uputili prema zgradi RTRS-a kako bi protestvovali protiv, kako ističu, neistinitog izvještavanja režimskih medija u tom entitetu.

Na prilazu zgradi RTV doma, policija je formirala manji kordon kako bi spriječila oko stotinu građana da protestuju u blizini entitetske televizije. Jedan od demonstranata, Š.R., pokušao je na biciklu zaobići kordon, a policajci su ga, bez prethodnog upozorenja, oborili na zemlju.

Došlo je do naguravanja između policije i učesnika protesta koji su pokušali odbraniti svog lakše povrijeđenog kolegu.

Oko stotinu građana je posjedalo na cestu ispred RTRS-a i još dvadesetak minuta zvižducima i parolama protestvovalo protiv medijskog mraka, ali i prekomjerne sile koju je policija upotrijebila.

Policija nasrnula na biciklistu, foto: Buka
Policija nasrnula na biciklistu, foto: Buka
„Mi smo krenuli pred RTRS da mirnom šetnjom izrazimo nezadovoljstvo radom javnog servisa koji pripada svim građanima, ali naše proteste ignoriše danima i iznosi laži o inicijativi 'Park je naš'. Ja sam, kao i mnogi drugi 'šetači' poveo svoju djecu – što dokazuje da smo išli u mirne proteste i bez pomisli da izazivamo incidente. Moje trogodišnje dijete je u toj gužvi s policijom palo s biickla i u šoku je. Policija RS treba da se zapita čije interese ona zapravo štiti, ako je spremna da miroljubive šetače maltretira pred djecom“, izjavio je P.R, učesnik protesta.

Kada su građani počeli napuštati prilaz RTRS-u, policija je pokušala privesti demonstranta Š.R. koji ih je ranije pokušao zaobići biciklom, ali su građani formirali obruč oko njega i spriječili njegovo hapšenje.

Potom su se mirno vratili na mjesto okupljanja u blizini gradilišta u centru Banjaluke.

„Nije mi jasno zašto je policija tako nasilno reagovala. Izgledalo je kao da su namjeravali da isprovociraju fizički sukob. Očekujemo da će MUP RS istražiti odgovornost policajaca koji su, bez prethodne najave, nasrnuli na jednog od učesnika šetnje i lakše ga povrijedili“, rekao je za RFE predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka Miodrag Dakić.
XS
SM
MD
LG