Dostupni linkovi

Na protestima protiv Dana državnosti BiH lider SDP poručio da Banjaluka nije Srbija


Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković napuštaju prostorije SDP-a u Banjaluci, tokom protesta boraca protiv obilježavanja Dana državnosti BiH, 25. novembar 2023.
Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković napuštaju prostorije SDP-a u Banjaluci, tokom protesta boraca protiv obilježavanja Dana državnosti BiH, 25. novembar 2023.

Nekoliko desetaka bivših boraca iz entiteta Republika Srpska okupilo se 25. novembra u Banjaluci, u znak protesta zbog planiranog obilježavanja Dana državnosti u tom gradu, koje su najavili članovi Socijaldemokratske partije BiH.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

Noseći zastave entiteta RS, demonstranti u Banjaluci, okupljeni ispred prostorija SDP-a BiH, uzvikivali su "Živjela Republika Srpska", "Srbija", "Kosovo", a skup je popraćen pjesmama "Veseli se srpski rode" i "Marš na Drinu".

Veterani RS-a na protestu u vrijeme posjete premijera Federacije BiH Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Demonstranti su se razišli nakon što su prostorije SDP-a u Banjaluci napustili državni zvaničnici i članovi pojedinih političkih partija koji su u subotu doputovali u Banjaluku.

Među njima su bili Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i premijer Federacije BiH, te državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto.

Konaković je kratko, nakon napuštanja prostorija SDP-a, rekao novinarima kako nisu došli da provociraju.

"Ovo nije poruka koja bi trebala smetati bilo kome. Ovo je poruka da je ovo jedan od najljepših bh. gradova. Nema razloga da neko bude nesretan ili nezadovoljan našim dolaskom", naveo je Konaković.

Nermin Nikšić, lider SDP-a u Banjaluci poručio kako mu je "žao što je ove ljude (demonstrante) neko prevario. Banjaluka je Bosna i Hercegovina, nije Srbija"
Nermin Nikšić, lider SDP-a u Banjaluci poručio kako mu je "žao što je ove ljude (demonstrante) neko prevario. Banjaluka je Bosna i Hercegovina, nije Srbija"

Lider SDP Nermin Nikšić istakao je kako mu je "žao što je ove ljude (okupljene demonstrante) neko prevario".

"Oni su izgubili u Drugom svjetskom ratu, partizani su porazili četnike. Banjaluka je Bosna i Hercegovina. Nije Srbija", riječi su Nikšića, dodajući kako je "Republika Srpska u Bosni i Hercegovini".

"U Srbiju kada idete, idete sa bh. pasošima", dodao je Nikšić.

Forto je u subotu na Facebooku objavio fotografiju na kojoj se nalazi sa Konakovićem i Nikšićem, uz poruku "Na kafi u BL. Ispod prozora grupa aktivista pjeva pjesme posvećene Srbiji. Sretan Dan državnosti".

Članovi boračkih udruženja poručili tu tokom protesta da obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine "smatraju uvredom" za poginule i nestale u tom entitetu, tokom rata u BiH od 1992. do 1995., i da je ovaj potez "prevršio svaku mjeru".

Bivši borci iz RS na protestima u Banjaluci, 25. novembar 2023.
Bivši borci iz RS na protestima u Banjaluci, 25. novembar 2023.

Nekadašnji borci iz RS proteste su započeli ispred banjalučkog hotela, u kome je prvobitno trebala biti održana akademija povodom Dana državnosti BiH, a potom su se uputili prema prostorijama Gradskog odbora SDP-a BiH, gdje je bila prisutna i policija.

"Mogu obilježavati u Sarajevu, na Marijin-Dvoru i Baščaršiji, a ne u Banjaluci", rekao je Goran Rogić, iz Boračke organizacije RS.

Policija na protestima bivših boraca u Banjaluci, 25. novembar 2023.
Policija na protestima bivših boraca u Banjaluci, 25. novembar 2023.

Dan državnosti BiH obilježava se samo na teritoriji entiteta Federacija BiH, dok ga vlasti Republike Srpske ne priznaju.

Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske ne prepoznaje Dan državnosti BiH i vlasti tog entiteta ga ne obilježavaju 25. novembra.

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma što je praznik u Republici Srpskoj.

Policijska uprava Banjaluka donijela je ranije rješenje o zabrani ovogodišnjeg javnog skupa Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), zakazan za 25. novembar u tom gradu.

Kako je navela u saopćenju, rješenje je doneseno "imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih reakcija, kao i operativne informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje".

Zabranu okupljanja je izrekla i policijska uprava u Mrkonjić Gradu, gdje je trebao biti održan skup Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata.

Bosna i Hercegovina nema jedinstven zakon o praznicima na državnom nivou. Na snazi su dva entitetska zakona, te zakon o praznicima u Brčko distriktu BiH, kao posebnoj teritorijalnoj jedinici, koji se međusobno razlikuju.

Samo Nova godina i Međunarodni praznik rada se, po tri važeća zakona, praznuju u cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG