Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Banjalučanka na vrhu Evrope


Dijana Vrhovac dodirom spojila zemlju sa nebom

Planinarka Dijana Vrhovac iz Banjaluke nedavno je sa članovima ekspedicije "Alpe 2017" osvojila najviši vrh zapadne Evrope, Francuske i Alpa – Mont Blanc, visok 4.810 metara. Na putu do Mont Blanca osvojen je i najviši vrh Italije Gran Paradizo od 4.061 metar, a putešestvije su praćene lošim vremenom i temperaturom koja se spuštala i do minus 30 stepeni.

Sportista uvijek teži tome da iskusi krajnje granice svojih mogućnosti. Alpinisti su, pak, poseban soj, sa rijetkom vatrom i željom u srcu da dotaknu sam krov svijeta, da dodirom spoje zemlju sa nebom.

Upravo takav osjećaj ispunjenosti opisala nam je kroz svoj doživljaj Banjalučanka Dijana Vrhovac, jer je ispunila jednu od svojih velikih želja, da osvoji čuveni Mont Blanc.

"Na Mont Blanc smo se popeli 28. jula na kraju te desetodnevne ekspedicije i zaista je to bilo fenomenalno iskustvo. Prošli smo svašta. Bilo je lijepih ali i manje lijepih trenutaka. Sve u svemu, to je nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti do kraja života", kaže Dijana u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Tokom uspinjanja alpiniste su pratili loši vremenski uslovi.

"Pratili su nas oluja, mećava, snijeg i vjetar koji je duvao preko 50 km/h. Temperatura je dostizala minus 30 stepeni na vrhu. Zaista su bili loši vremenski uslovi, a ako se tome doda i nedostatak kisika koji nam je na moment paralisao tijelo, možete zamisliti kakav je to bio uspon. Jednoj djevojci iz naše ekipe je bilo loše pa smo se svi morali angažovati da je ugrijemo i spasemo od smrzavanja", ističe.

Hladnoća je usporavala put
Hladnoća je usporavala put

Hladnoća, magla i vjetar nisu dozvolili ekipi da dugo ostane na vrhu, ali i pored toga svi su bili sretni postignutim, kaže ova, sada već iskusna planinarka.

"Toliko nam je bilo hladno da smo jedva razvukli zastavu, uslikali se i krenuli nazad. Međutim, kada smo se spustili do tog drugog planinarskog doma 'Degutje', tu smo prespavali i sutradan je bilo prelijepo vrijeme, onda smo uživali u tim prelijepim krajolicima. To su fascinantni prizori, ti planinski masivi i grebeni. Baš smo uživali onda, fotografisali i sve nadoknadili onda što nismo radili i uspjeli da vidimo i uživamo kada smo se bili popeli na vrh", kaže.

U pamćenju članova ekspedicije na Mont Blanc ostaće i ružno sjećanje na tragove krvi planinara koji je nastradao dan ranije.

Dijana se u planinske vrhove zaljubila prije tri godine. Sasvim slučajno je, volontirajući u naseljima zahvaćenim poplavama, upoznala planinare koji su je pozvali da krene na planinu Dimitor, nedaleko od Mrkonjić Grada.

Nakon toga se popela na sve vrhove bivše Jugoslavije, a prošle godine bila je na najvišem evropskom vrhu, Elbrusu, na 5.642 metra nadmorske visine.

U svemu tome, kaže ona, ženski planinarski uspjesi ostaju manje vidljivi.

"Ne samo u planinarenju, generalno je tako u svim profesijama. Žene su potcijenjene. Navešću samo jednu našu situaciju gdje smo u jednom planinarskom domu čekali ljepše vrijeme. Tad je jedan vodič iz Srbije pitao našeg vodiča: 'Ko su članovi ekspedicije?'. U tom trenutku smo za stolom bile nas tri cure i vodič. On je pokazao na nas i upitao našeg vodiča: 'Jel' to nisi uspeo da sakupiš ekspediciju?', a jasno vam je šta je time htio da kaže. Poslije toga se ispostavilo da smo se nas tri 'slučajno zalutale djevojke' popele na Mont Blanc, a taj 'prespremni' vodič je odustao", opisala je svoje iskustvo Dijana, dodajući da se i uspjeh žena manje vidi u javnosti.

Na Mont Blancu
Na Mont Blancu

"Prošle godine kada smo se koleginica Milica Bogdanović i ja popele na Elbrus, bile smo prve Banjalučanke na krovu Evrope. Osim nekolicine novinara, to nikoga nije nešto pretjerano zanimalo, a pogotovo ne institucije. Mislim da smo bile druga i treća žena u Republici Srpskoj, a treća i četvrta žena iz Bosne i Hercegovine na krovu Evrope. Pri tome smo rizikovali i život, jer planinarstvo za razliku od drugih sportova snosi i životni rizik. U tom smislu bi se koliko-toliko to trebalo malo više vrednovati ali, bože moj, tako je kako je", navodi ona.

Dijana Vrhovac kaže da je ipak posebno oduševljena ljepotama planina u Bosni i Hercegovini.

"Mi imamo vrhunsko prirodno bogatstvo i ogroman potencijal koji je apsolutno neiskorišten. Znači, samo malo trebaju zvanične institucije da se angažuju oko toga da sagrade neke planinarske domove i garantujem vam da bismo privukli planinare, ne samo iz Evrope već iz cijelog svijeta. Mogli bismo mogli napraviti ozbiljnu priču i ozbiljno ispromovisati i RS i BiH, ali prosto, nema sluha za tako nešto", ističe.

"Obišla sam planinarske domove širom Evrope i ispenjala skoro sve evropske vrhove i mogu vam reći da naše planine po ljepoti gotovo ne zaostaju za tim top planinarskim destinacijama. To je samo dobro ispromovisano i njihove nadležne strukture su prepoznale potencijal, uložile i mislim da im se sve to višestruko vratilo", riječi su Dijane Vrhovac.

Dijana Vrhovac je Mont Blanc osvojila zajedno sa kolegama iz banjalučkog Planinarsko-alpinističkog kluba "Samit": Miroslavom Trivićem, Dijanom Arsenić, Jasnom Maletić, Markom Vranićem, Jovanom Bogojević i Davidom Novakovićem iz Srbije i Slovencem Andrejom Bitežnikom.

Njena želja je da se penje na Mont Everest, ali za takav, nažalost nedostižan pothvat je potrebno izdvojiti oko 60.000 evra koje ona nema.

Inače, ističe kako je podrška institucijama vrlo mala, ali će pokušati da njen sljedeći pothvat bude osvajanje vrha Kilimanjaro.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG