Dostupni linkovi

Banjalučani dočekali Pravoslavnu novu godinu


Banjalučani dočekali Pravoslavnu novu godinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

RSE/Video: Gojko Veselinović

Uz kuhano vino i muziku Gradskog tamburaškog orkestra te koncerte Velikog narodnog orkestra Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih "Veselin Masleša" i ansambl Zdravka Ćosića, banjalučani su dočekali Pravoslavnu novu godinu ispred Kulturnog centra "Banski dvor" i na platou Hrama Hrista Spasitelja.

U ponoć je ulazak u novu godinu označio vatromet, a nakon toga su zvona Hrama Hrista Spasitelja pozvala prisutne na služenje ponoćnog molebana.

Iako je većina banjalučana ostala kod kuće da proslavi praznik u porodičnoj atmosferi, mlađa populacija okupirala je gradske ugostiteljske objekte u kojima je, uglavnom, bio slobodan ulaz, pa se slavilo do ranih jutarnjih časova, s obzirom da je 14. januar neradni dan.

Osim dobrog zdravlja u "novom ljetu" mnogi Banjalučani poželjeli su da nađu zaposlenje ili bolji posao, kao i više ljubavi i međusobne tolerancije.

Srpska Pravoslavna crkva u srijedu, 14. januara, odnosno 1. januara po Јulijanskom kalendaru, obilježava i dva velika hrišćanska praznika, a to su Obrezanje Isusa Hrista i dan Svetog Vasilija Velikog.

(Fotogalerija: Gojko Veselinović)

XS
SM
MD
LG