Dostupni linkovi

Na području Banje Luke akcija protiv neovlaštenog prometa oružja i eksploziva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) na području Banje Luke realizuje se akcija u borbi protiv neovlaštenog međunarodnog prometa oružja i eksploziva.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, operacija se realizuje u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnosi se na krijumčarenje veće količine, od oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Republiku Austriju.

"Na području Banje Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni, a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti", navode iz Tužilaštva.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz BiH prema Republici Austriji.

Takođe, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

XS
SM
MD
LG