Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tajland: deseci ranjenih u antivladinim demonstracijama


Ulice Bangkoka 13. travnja 2009.

Deseci ranjenih u sukobima snaga sigurnosti i demonstranata u Tajlandu, najnoviji je bilans antivladinih demonstracija koje u toj azijskoj zemlji traju već danima. Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti počeli abacti molotovljeve koktele i kamenje prema snagama sigurnosti koji su uzvratili pušćanom vatrom.

Prosvjednici traže ostavku premijera koji je na vlast došao, kako tvrde ilegalnom smjenom, prethodnika Taksina Shinawatre. Političke tenzije u Tajlandu porasle su upravo kad je Thaksin svrgnut s vlasti vojnim pučem 2006. godine zbog navodne korupcije i zloupotrebe vlasti. On je i dalje popularan u siromašnim dijelovima zemlje, dok su njegovi protivnici, uglavnom u urbanim područjima, tada izašli na ulice da bi srušili njegovu vladavinu. Sada se na ulicama Bangkoka nalazi oko trideset tisuća demontsranata, pristaša bivšeg premijera. Nešto prije ponoći aktualni premijer Abhist Vedjadiva obratio se javnosti apelom na demonstrante da se vrate kućama.

"Vlada ima planove kako povratiti red i mir na ulice. Ako netko i dalje želi protestirati to može i dalje raditi, ali na miran način, bez oružja. Demonstracije dopušta naš Ustav," kazao je Vedjadiva.

Prosvjedi u Bangkoku
Nasilje na ulicama Bangkoka uslijedilo je nakon noćašnjih tenzija. Vojska je krenula razbiti demonstracije, no oni su odgovorili molotovljevim koktelima i kamenjem. Više od 70 ljudi je ranjeno. U subotu su prosvjednici onemogućili održavanje summita Aseana i strani lideri su morali biti evakuirani. Samom skupu Asocijacije jugoistočnih država Azije prethodile su demonstracije na kojima je bilo oko 100.000 ljudi. Nekoliko država, među kojima Francuska, Britanija, Australija i Sjedinjene Američke Države, upozorile su svoje građane da ne putuju u Tajland. Zemlja koja živi od turizma zbog toga će pretrpjeti dodatne štete, pa je glasnogovornik Vlade Panitan Wattanayagorn pozvao na mir, nastojeći uvjerit strance da je sve pod kontrolom.

"Želimo vas uvjeriti, i tajlandske građane i strance da je izvanredno stane uvedeno kako bi se garantirala sigurnost svima. U idućih nekoliko sati, biti će uvedene dodatne mjere kako bi se osigurali aerodromi, luke i ceste, a sve radi vaše sigurnosti"
, kazao je vladin glasnogovornik.

Abhist je na parlamentarnim izborima u decembru pobijedio pristaše Shinawatre. Tahksin, koji se nalazi u egzilu, obratio se u nedjelju svojim pristašama, telefonom, pozivajući ih na revoluciju.

Iako na ulicima Bangkoka ima prosvjednika, ipak ih je manje, jer je danas počelo trodnevno obilježavanje tajlandske Nove godine, i većina stanovnika je otišla izvan grada.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG