Dostupni linkovi

Ban: Sirija se raspada pred očima svijeta


Homs
Homs
Sirijski pobunjenici u Kusaru traže hitnu vojnu i medicinsku pomoć. Stotine ranjenih nije moguće evakuirati, jer je grad pod stalnim napadima vojske i boraca Hezbolaha. Istovremeno, Bašar al Asad izjavljuje da je stigla prva pošiljka ruskog raketnog sistema S-300. Glavni tajnik UN Ban Ki-moon upozorava da se Sirija raspada pred očima svijeta, te poziva na mirovnu konferenciju sukobljenih strana.

“Imamo 700 ranjenih. Grad je pod opsadom, nemamo načina dopremiti medicinsku pomoć”, izjavio je Malek Ammar, opozicijski aktivist u Kusaru, u apelu upućenom preko društvenih mreža medjunarodnoj zajednici.

Glasnogovornik Sirijskog nacionalnog vijeća Khaled Saleh iz Istanbula upozorava:

“Potrebna je istinska potpora revolucionarnim snagama. Asad mora odstupiti. Zatražili smo od Irana i Hezbolaha da se povuče iz Sirije“.

Neprihvatljivo je i opasno slanje boraca Hezbolaha u Siriju, istaknuto je u State Departmentu.

”Tražimo da Hezbolah odmah povuče borce iz Sirije. Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o incidentima na granici i osudjujemo napad na kontrolnu točku libanonske vojske u blizini Arsala kada su poginula trojica vojnika”, kazala je predstavnica za medije Jen Psaki.

Zajedničkim snagama sirijska vojska i borci Hezbolaha napadaju Kusar već danima. Sirijski predsjednik Bašar al Asad je za televiziju Al Manar koja je u vlasništvu libanonskog Hezobalaha izjavio da je prva pošiljka sustava s-300 stigla iz Rusije, te da se očekuju nove.

Stručnjaci upozoravaju da bi taj sistem mogao odigrati ključnu ulogu u sirijskom sukobu.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon još jednom je podržao inicijativu Sjedinjenih Država i Rusije oko medjunarodne konferencije koji bi okupio predstavnike opozicije i vlasti. Sukob ima duboke političke korijene i neće biti riješen vojnim sredstvima, iako neki vjeruju u takvu mogućnost, istaknuo je Ban.

“Kaos je plodno tlo za radikalizam i destabilizirajući je faktor regionalne sigurnosti”, rekao je glavni tajnik svjetske organizacije. Ponovio je da se protivi slanju vojne pomoći bilo kojoj strani u Siriji, kao i pridruživanju boraca Hezbolaha sirijskoj vojsci.

U četvrtak je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u Mosvi optužio opoziciju da ugrožava mirovne napore postavljajući odlazak Asada kao uvjet za sudjelovanje na konferenciji u Ženevi.

“Nije dobro postavljati ultimatum. Ova koalicija nema konstruktivu platformu”, rekao je Lavrov.
XS
SM
MD
LG