Dostupni linkovi

Politizacija kriminala i kriminalizacija politike


Dejan Šekularac i Goran Soković, Foto: Savo Prelević
Dejan Šekularac i Goran Soković, Foto: Savo Prelević
Zijad Bećirović iz Instituta za bliskoistočne i balkanske strudije za RSE pojašnjava zbog čega bi crnogorski premijer Milo Đukanović imao interesa da štiti ljude iz grupe švercera drogom Darka Šarića. Oko ovog slučaja poslednji dana 'prepucavaju' se crnogorska i srpska policija.

Srbija je odbila da crnogorskim kolegama ustupi dokaze protiv crnogorskih državljana Gorana Sokovića i Dejana Šekularca, jer bi to ugrozilo istragu u Srbiji koja se vodi protiv odbeglog Darka Šarića iz Pljevalja, prvoosumnjičenog za šverc preko dvije tone kokaine iz Urugvaja.

Kako je Srbija odbila dostaviti dokaze, Sokolović i Šekularac, koje srpski istražni organi sumnjiče kao Šarićeve partnere u švercu narkotika, crnogorska policija pustila je iz pritvora, jer je Državno tužilaštvo ocenilo da protiv njih dvojice u Crnoj Gori nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Ustav Crne Gore inače ne dozvoljava izručivanje državljana te zemlje.

Tako su dešavanja oko policijske akcije "Balkanski ratnik" ponovo zategla odnose među policijskim strukturama Srbije i Crne Gore, a priču o nesaradnji nadležnih u te dve države začinila je i informacija da je MUP Crne Gore Darku Šariću dao garancije da će dobiti crnogorsko državljanstvo ukoliko se odrekne srpskog.

Zijad Bećirović
U trenutku kada je njegovo ime u medijima uveliko povezivano sa švercom kokaina iz Južne Amerike, crnogorski premijer Milo Đukanović je u intervjuu Televiziji B92 objasnio da u tome nema ništa sporno, jer Šarić, kako je rekao, nije bio pravosnažno osuđen na godinu ili više, i da zbog toga nema zakonskog razloga da se odbije njegov zahtev za državljanstvo.

Zijad Bećirović iz Instituta za bliskoistočne i balkanske strudije za RSE tvrdi kako Đukanović ima interesa da štiti ljude iz grupe Darka Šarića i pojašnjava zbog čega:

"Iz razloga što taj domino efektat bilo gdje da dođe do pucanja tog lanca to će imati reperkusije na sam režim Mila Đukanovića i zato on želi u tom mozaiku da svaku kockicu zaštiti. Jer, ukoliko padne jedna kockica, pada cijeli sistem. Ja bi postavio pitanje zašto carine u regionu ne pokažu podatke o krijumčarenju cigareta i drugih visokoakciznih roba kojima su oštećeni budžeti tih država i cijele regije."

Bećirović kaže kako je u cijelo regiji prisutan problem politizacije kriminala i kriminalizacije politike.

"Političke elite su za nastanak novih država trebale usluge kriminalnih struktura, ta veza je nastala još u tom periodu, tako da te usluge moraju plaćati i naredne generacije političara, a i nove generacije kriminalaca nastavljaju to kriminalno, odnosno političko nasljeđe svojih prethodnika. Potrebno je razbiti unutrašnje povjerenje između političkih i kriminalnih struktura, što ne može uraditi ni EU ni SAD, to je potrebno uraditi iznutra i ako dođe do razbijanja toga doći će i do značajnijih pomaka. Ukoliko se to bude radilo izvana, pojedini učesnici u tom procesu postaće heroji u okviru svojih nacija iz razloga što se uvijek pritisak izvana razumije drugačije u tom kontekstu, pogotovo u Srbiji i Crnoj Gori", kaže Bećirović.

Više o ovoj temi objavićemo u toku dana na našoj web stranici i u našim radijskim emisijama, a o detaljima spora crnogorske i srpske policije pročitajte i u tekstu: Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'.
XS
SM
MD
LG