Dostupni linkovi

Balkanska ruta: Premlaćivanje i zlostavljanje izbjeglica


Grupa izbjeglica na granici Srbije i Hrvatske, 14. novembar 2016.
Grupa izbjeglica na granici Srbije i Hrvatske, 14. novembar 2016.

Lydia Gall, istraživač Human Rights Watcha za Balkan, za “Zašto?” analizira situaciju sa izbjeglicama i migrantima na Balkanskoj ruti i razloge za pokušaj grupe migranata da uđu u Hrvatsku i nastave put ka zapadnoj Evropi.

  • Premlaćivanja

Od kada je Mađarska vlada praktično legalizovala vraćanje izbjeglica početkom jula, dokumentovali smo desetine slučajeva premlaćivanje i vraćanja izbjeglica od strane mađarskih graničara nazad u Srbiju. Vlasti nisu istražile ove incidente a Evropska unija se također nije oglasila.

  • Usko grlo

Pored toga, Srbija je zbog ovoga postala usko grlo i broj migranata i tražilaca azila se povećava. Kampovi u Srbiji su prepuni a uslovi teški.

Izbjeglice koje su sada u Srbiji su prisiljene da čekaju nekoliko mjeseci da uđu u Mađarsku i neki od njih moraju spavati u teškim uslovima zbog pretrpanih kampova i loših uslova u njima.

Vlasti u Srbiji su odnedavno zabranile nevladinim organizacijama pa pomažu onima koji nisu u kampovima. Vjerujem da je ovo doprinijelo odluci grupe koja je krenula prema Hrvatskoj.

  • Građani-stražari

U Bugarskoj, nasilna vraćanja se nastavljaju i od strane graničnih službenika i od grupa građana-stražara. Ovi incidenti nisu istraženi, a Evropska unija nije se po ovom pitanju obratila Bugarskoj.

  • Zlostavljanja

Očigledno, vlasti u svim zemljama bi trebalo da istraže zlostavljanja na granicama a Brisel bi trebalo da pritisne vlade da stanu u kraj ovim pojavama.

XS
SM
MD
LG