Dostupni linkovi

Balkan pod snegom, u Srbiji vanredna situacija


​FOTOGALERIJA: Beograd pod snijegom

Žarka Radoja

Vlada Srbije u nedelju uveče proglasila je vanrednu situaciju u cijeloj zemlji, nakon što je skoro 70.000 građana zavejano, a u 38 opština uvedene pojedinačno iste mjere. Vanredna situacija proglašena je dan ranije u Federaciji BiH i u Dalmaciji.

Balkan je i dalje zavejan i odsječen od svijeta. Dio puteva je u nedelju očišćen, pa se situacija polako normalizuje u nekim dijelovima BiH, u Dalmaciji, a sjever Crne Gore opet je povezan sa ostatkom države.

Temperature su ispod nule, snijeg je prestao da pada u većini zemalja, a u nekim krajevima, poput južne Srbije, nakon velikih snježnih smetova pala je i ledena kiša i potpuno odsjekla te krajeve od civilizacije.

U BiH i Srbiji škole neće raditi do kraja sledeće nedjelje a u Crnoj Gori je preporučeno i fakultetiima da obustave rad.

Broj smrtnih slučajeva još nije konačan jer se još traga za nestalima. U Srbiji se do sada smrzlo 10 ljudi, u Hrvatskoj četiri osobe, u BiH je broj u nedelju ujutru porastao na sedam, nakon što je pronađeno tijelo 17-godišnjeg momka za kojim se tragalo tri dana U Crnoj Gori zabilježena su dva slučaja smrti usljed smrzavanja.

Drugog dana snježnih nepogoda, situacija sa saobraćajem je malo bolja, međutim, veliki dio sela u svim zemljama je i dalje zavejan i do stanovnika se stiže helikopterima.

U Srbiji je oko 70.000 ljudi, odnosno 25.500 domaćinstava "odsječeno od sveta".

U Beogradu, pored gradskih službi, ulice čiste i vatrogasci, vojska i policija.

Kako javlja dopisnik RSE iz Kraljeva, Branko Vučković, u toj opštini je već proglašena vanredna situacija.

Ovaj grad, koji je pre 15 mjeseci potresao jak zemljotres, sada je pogodilo zimsko nevrijeme. Visina snježnog prekrivača u gradu je oko 40 centimetara, u selima ima i do 120 centimetara snjega, a rijeka Ibar je zaledila, što se nije dogodilo u proteklih 20 godina

Radoica Kočović, načelnik Sstaba za vanredne situacije, kaže da zbog visokog snjega i niskih temperatura naredne nedjlje neće raditi osnovne i srednje škole. Slučajeva smrzavanja nije bilo.

U većini gradova u Srbiji temperatura je oko minus 10 stepeni Celzijusovih. U Beogradu je u ponedeljak ujutru izmjereno minus 11 stepeni.

U BiH je u nedelju situacija malo bolja, ali je saobraćaj i dalje otežan, mnoga sela su potpuno odsječena od svijeta, u Sarajevu gradski prevoz djelimično radi. Škole neće raditi do kraja sledeće nedelje.

FOTO GALERIJA: Sarajevo pod snijegom

Aerodrom Sarajevo je proradio u subotu uveče.

U glavnom gradu BiH visina snježnog pokrivača je 117 centimetara.

U RS je zavejano preko 100 sela do kojih se može doći samo helikopterom. Vlada RS odlučila je da nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja u tom bh. entitetu. Banja Luka je uglavnom prohodna, saobraćaj se odvija normalno, ali otežano, a premijer RS zahtevao je od službi za čišćenje da se što prije očiste i putevi u okolnim mjestima Banjaluke.

Najteža situacija je na Tjentištu, Romaniji, Palama i na području Hercegovine. U subotu se na Tjentištu odvijala prava drama jer je nekoliko vozila, među kojima i sanitetsko, bilo zavejano, nakon što se lavina obrušila na njih.U subotu uveče gorske službe spasavanja uspjele su da izvuku svih 11 ljudi.

U Crnoj Gori, nakon 24 sata, opet je prohodan put ka sjeveru zemlje, pa će pomoć moći doći do Mojkovca i Kolašina. Jedna je osoba poginula u autu na koji se srušila lavina. Vlada Crne Gore odlučila je da neće uvesti vanrednu situaciju u sjevernom dijelu zemlje.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu rade normalno, a autobuski saobraćaj prema BiH i Srbiji potpuno je obustavljen.

​U Hrvatskoj se nastavlja borba sa snježnim smetovima. Kako javlja HRT, najteže je u Imotskom i Vrgorcu gdje je palo najviše snijega, više od metra, ali snježni su nanosi ponegdje i viši od dva metra. Ondje je proglašeno izvanredno stanje a toliki snijeg ne pamte ni najstariji mještani.

Bez struje je velik dio zapadne Imotske krajine te obližnji Zmijavci i Runovići. Snabdijevanje ne postoji, grad i sve ceste su zameteni, zimska je služba nemoćna.

U subotu se na putu Drniš – Knin odvijala prava drama: osam sati se kombi sa petoro pacijenata kojima je bila potrebnadijaliza probijao kroz snježne nanose do bolnice. U pomoć je na kraju priskočila i vojska pa se priča završila srećno.
U zametenim selima Dalmatinske zagore stanovnici su bez struje već više od 24 sata.

Za Splitsko-dalmatinsku županiju proglašeno je vanredno stanje, a u Šibensko-kninskoj stanje elementarne nepogode. U Šibeniku je snijeg u subotu uveče prestao padati, što je zimskoj službi omogućilo da očisti ceste.

Od nedelje popodne prohodni su glavni putni pravci ka Dalmaciji.

U Evropi blokirani putevi

U istočnoj i centralnoj Evropi broj umrlih od hladnoće popeo se na 260, od čega je najviše nastradalih i dalje u Ukrajini - 131 osoba. Vlasti su otvorile više lokacija za sve koji se žele ugrijati i pojesti topli obrok, a nemaju se gdje skloniti. Ondje je dosad primljeno 65.000 osoba, a samo u posljednja 24 sata stiglo ih je 12.000.

Temperature s dnevnih -21 C padnu na -30 C tijekom noći, no meteorolozi tijekom dana najavljuju blagi porast temperatura.

U sjeveroistočnoj Poljskoj temperature su se tokom noći spustile na -27 C, a od posljedica hladnoće umrlo je 45 osoba. U većini slučajeva riječ je o beskućnicima koji su u alkoholiziranom stanju zaspali na otvorenom.

Smrtni slučajevi zabilježeni su i u ostalim zemljama tog dijela Evrope.Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres.

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

U Holandiji su izmjerene temperature od minus 22 stepena, što je rekord u posljednjih 27 godina u toj zemlji.

Automoto savezi evropskih zemalja prijavili su kilometrima duge saobraćajne kolone širom Belgije i Holandije, pošto je u tim zemljama u petak pao prvi snijeg ove zime.

XS
SM
MD
LG