Dostupni linkovi

Balkan: Masovno na more uprkos besparici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stiže još jedna letnja turistička sezona i mnogi građani balkanskih država se uveliko spremaju za odmor na Jadranu ili neku od omiljenih destinacija u Turskoj, Grčkoj i ostalim zemljama, bez obzira na hroničnu besparicu. Većina se dovija pronalazeći jeftine aranžmane na odloženo plaćanje. Bogatija manjina, kao i uvek, odlazi na egzotične destinacije.

Uprkos povremenim političkim napetostima među državama sa prostora bivše Jugoslavije, kao što je slučaj u poslednjih nekoliko sedmica, raste broj građana koji odlaze na svoje nekadašnje omiljene destinacije na Jadranu, pre svega iz BiH i Srbije, u Hrvatsku.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, pozvao je nedavno građane da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji, navodeći kao argument da na turističkim putovanjima u inostranstvu potroše 890 miliona evra godišnje. Ministarstvo trgovine i turizma ponudilo je građanima, koji se odluče za odmor u Srbiji, besplatne vaučere od 5.000 dinara, koji bi važili samo u turističkim objektima u zemlji. Kakvi su efekti ove turističke kampanje i da li će se građani odazvati apelu premijera - istraživao je Branko Vučković u priči Građani biraju najjeftinije aranžmane, Grčka top destinacija.

Bosanci i Hercegovci najčešće provode godišnje odmore u Turskoj i Hrvatskoj. Tako je i ove godine. Domaći Neum ostaje bh. građanima kao poslednja opcija. Mnogi pak ne mogu da priušte sebi letovanje jer su sve ponuđene destinacije za njih skupe. Više pojedinosti u tekstu Ivane Bilić Godišnji odmor bh. građana: Većina u Neum, pojedini i na Maldive.

Crna Gora, kao atraktivna turistička destinacija, nastoji da privuče goste, kako iz evropskih zemalja, tako i okruženja, što nije jednostavno u vreme globalne ekonomske krize i percepcije turista, pre svega iz okruženja, da su cene previsoke u poređenju sa recimo Grčkom ili Turskom - navode sagovornici Lele Šćepanović u priči Grčka veliki konkurent crnogorskom turizmu.

Hrvatski turizam je sa sedam i po milijardi evra zarade u prošloj godini izuzetno važan za domaću ekonomiju. Gosti iz država nastalih raspadom Jugoslavije sve su brojniji, između ostalog i zbog sve bolje saobraćajne povezanosti i jačih promotivnih aktivnosti. Oni hrvatski građani koji ne letuju na Jadranu, odlaze, ne samo u Evropu, nego i na vrlo daleke destinacije. Enis Zebić ima detalje u tekstu Hrvati na ljetovanju: Od domaće do tajlandske obale.

Građani Kosova se uglavnom opredeljuju za Crnu Goru i Albaniju, ali oni koji imaju mogućnosti, godišnje odmore provode i na turskom primorju. U jednoj turističkoj agenciji u Prištini kažu da dnevno sklope 40 aranžmana za Tursku, koja je najpopularnija destinacija, između ostalog i zbog viznih olakšica. Pročitajte priču Amre Zejneli Crna Gora i Albanija najprimamljivije destinacije građana Kosova.

XS
SM
MD
LG