Dostupni linkovi

Balkan: Humor i satira kao besplatan lijek


Corax o "Beogradu na vodi"
Corax o "Beogradu na vodi"

Žive li humor i satira na Balkanu? Gdje je satira slobodnija - u Srbiji ili Hrvatskoj? Da li se građani više smiju na vlastiti račun na Kosovu ili u Crnoj Gori? Je li u Bosni i Hercegovini danas moguće osnovati jedan humoristički list?

Koliko su današnja vremena inspirativna za smijeh koji liječi dušu? Branimo li se smijehom od surove realnosti - ekonomske krize i opće besparice? Uostalom, zar sve ne bi trebalo biti moguće izvrgnuti smijehu i satiri - ekonomiju, politiku, ideologiju, naciju, vlast...

U temi tjedna RSE istražujemo odgovore na ova pitanja.

U Bosni i Hercegovini karikaturistima su posao ukrali razni političari. Vlast se ne plaši satire, kao nekada, a ni humor se ne može dekretom nametnuti ili zabraniti. Ovaj naš svijet je toliko bizaran i apsurdan da ne treba izmišljati nove priče, već samo otvoriti oči, načuliti uši i eto scenarija kojem je teško odoljeti - navode bh. karikaturisti i humoristi u priči Bude Vukobrata Ko se još boji satire.

Humor je posljednjih godina jedna od rijetkih stvari koja razgali građane Srbije, ali ga je u medijima i svakodnevnom životu sve manje. Prostor za satiru u tisku i na televiziji skućen je kao nikada do sada, dok se čini da se političari utrkuju da svojim gafovima što više šokiraju narod. Više u tekstu Zorana Glavonjića Samo se bogati ne smeju.

Na satiru u Hrvatskoj nema političkih pritisaka, ali i oni su žrtve govora mržnje na portalima i u komentarima korisnika. Glavna tema je politika i to, pogotovo, otkako je krajem prošlog desetljeća krenula ekonomska kriza. Pojedinosti ima Enis Zebić u priči Desnica osjetljivija na satiru.

Grupa građana, njih deset, okupljena u udruženju "Alternativa" gotovo tri mjeseca svakog dana u apsolutnoj tišini prosvjeduje ispred zgrade Općine Nikšić i na taj način iskazuje nezadovoljstvo zbog ukupnog stanja u društvu: nezaposlenosti, ukidanja radnih mjesta, zatvaranja tvrtki, a posebnu pozornost javnosti imali su njihovi satirični performansi. Detalje donosi Lela Šćepanović u tekstu Oštrica Alternativine satire.

Kosovsko društvo se tek posljednjih godina počelo šaliti na svoj račun, smatra Xenini, autor jedne od najpopularnije humorističke web stranice na Kosovu. Smisao za humor naš je sugovornik stekao, kako kaže, tokom odrastanja u Mostaru. Pročitajte tekst Arme Zejneli Ukočenost prilikom zbijanja šala na vlastiti račun.

XS
SM
MD
LG