Dostupni linkovi

Balkan će biti stabilan kad ga napuste geopolitički igrači


Blagoje Grahovac

Geopolitički analitičar, general u penziji Blagoje Grahovac, za RSE ocjenjuje kako nema stabilne Evrope bez stabilnog Balkana i nema stabilnog Balkana bez stabilne i evropski integrisane Srbije. A takve Srbije će biti tek onda kada Srbija bude imala novu politiku.

"Balkan ima mjesečne ciklične promjene. Jedan mjesec liči da je predkonfliktni region, a odmah nakon toga da je postkonfliktni region. Nema dileme da je geopolitički razlog. Svjedoci smo da Balkan trenutno zapljuskuju tri cunamija. Jedan cunami koji dolazi sa zapada, to je neoliberalizam kao opasni fašizam. Drugi cunami je sa istoka. To je organizovani kriminal i korupcija koja ima endemske razmjere. I treći cunami sa juga, to je socijalno frustrirani i uplašeni migracioni cunami. Sve se to danas sudara na Balkanu", navodi Grahovac.

O tome gdje je rješenje Grahovac kaže:

"Nema dilemu da je rješenje u sljedećoj formuli. Nema stabilne i mirne Evrope dok se ne odmaknu geopolitički igrači sa Balkana. A geopolitički igrači očigledno da imaju uvjek negdje za cilj ili srpski korpus ili hrvatski korpus ili albanski korpus. Svjedoci smo da se među ta tri korupusa ciklično, mjesečno smjenjuju mir i zavađa."

Grahovac smatra da je u dobijanju odgovora na pitanje kako odmaknuti geopolitičke igrače sa Balkana ključ Srbija.

"Nema stabilne Evrope bez stabilnog Balkana i nema stabilnog Balkana bez stabilne i evropski integrisane Srbije. A takve Srbije će biti tek onda kada Srbija bude imala novu politiku. A nova politika po mom mišljenju ima četiri elementa. Prvi element je Srbija u NATO bez alternative. Drugi element- standardi Evropske Unije u Srbiji bez alternative. Kažem standardi, a ne kažem Evropska Unija. Razlog takođe može biti strateški jer Srbiju treba podržati da održi dobre odnose sa Rusijom, a da ide prema evropskim standardima. Zato što Srbija mora ostati tamo gdje civilizacijski i geografski pripada, a to je Evropa", ocjenjuje Grahovac.

Sadašnji pokušaji, ili bolje rečeno politički akt da se sa Ruskom Federacijom rade vojni aranžmani, naglašava Grahovac, je "strateška greška Srbije".

"Stara je formula da, država koja svoju odbranu zasniva na snazi oružja je u suštini neodbranjena država. Poslije svih lekcija koje smo mogli naučiti na Balkanu, nije razumno od vlasti Srbije da se sada ponovo vraća na takvu opciju, da bi kobajagi zaštitila svoju teritoriju i državu snagom oružja. Pa je prišla, po tom pitanju u neke aranžmane s Rusijom. Potpuno je to nerazumno, nerazumno je politički. Jer Srbija treba da ide tamo gdje civilizacijski pripada, to je Evropa i njene organizacije i institucije, a nikako usmjeravati ponovo prema ruskoj mitomaniji zbog čega Srbija vjekovima plaća veliku cijenu. Nerazumno je i ekonomski, zato što je oružje preskupo. Srbija ne može platiti to oružje. A krajnje je nerazumno zato, da kupi i deset puta više oružja to nije nikakva garancija da Srbija može da zaštiti svoju teritoriju od onih za koje pretpostavlja da bi je mogli ugroziti. Znači samo pretpostavlja", navodi Grahovac.

Prema njegovim riječima, "Srbija nije ugrožena ni od koga i ne treba joj nikakvo dodatno oružje da bi se navodno branila od pretpostavljenog agresora".

"Treći element nove politike Srbije je, da Srbija otpočne proces priznavanja Kosova pod određenim uslovima. Ti uslovi mogu donijeti i Kosovu i Srbiji daleko veće benefite nego ovo mrcvarenje koje imamo danas. Jer sadašnje mrcvarenje koristi samo kosovskim militantima ili kosovskim kriminalcima. I četvrti element nove politike Srbije, nemam dilemu, to je nova regionalna inicijativa – jugoregija. To je bolje priblićavanje i povezivanje ili integracija ex-yu država i Albanije. U tome vidim formulu da se konačno od Balkana odmaknu svi geopolitički igrači i na taj način idemo konačno u mirno rješenje Balkana", zaključuje Grahovac.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG