Dostupni linkovi

Balkan: Razorene društvene vrednosti gurnule mlade u nasilje


Ilustracija
Ilustracija
Nasilje među mladima na Balkanu sve više uzima maha. Brutalne scene u kojima se maloletnici iživljavaju nad svojim vršnjacima ili starijima, dramatični su pokazatelj razorenih društvenih vrednosti. Na takvo ponašanje svakako utiču loši uzori koji se promovišu u medijima, jaz između lakoće života koja se nudi u rijaliti programima i stvarne besperspektivnosti.

Deca su sve više prepuštena sebi jer roditelji u sve neizvesnijoj borbi za egzistenciju očito imaju sve manje vremena da se njima bave. Međutim, ključni je problem u političkom i društvenom sistemu, u komu su partijska pripadnost i olako sticanje profita i dalje dominantni principi, a ne moralno ponašanje, znanje i rad.

Mladi u Srbiji sve su nasilniji, a poslednjih godina ovaj problem mnogo je uočljiviji jer tinejdžeri snimke svojih nedela često objavljuju na Internetu. Fizička i verbalna agresija, korišćenje oružja i napadi na vršnjake i starije, odavno nisu retkost.

Dok se roditelji pitaju šta je to snašlo omladinu, stručnjaci kažu da deca odrastaju u društvu u kom više ništa nije isto kao pre, piše Zoran Glavonjić u tekstu Mladi i nasilje: Bijemo profesore po školama.

U poslednje vreme je u porastu nasilje među mladima u BiH. Različita istraživanja pokazuju da je stanje zabrinjavajuće. Više od polovine mladića iz srednjih škola ima iskustva sa nasiljem, bilo u svojstvu žrtve ili napadača.

No, poslednji primer iz tuzlanske Hemijske škole pokazuje da nasilje ni devojkama nije nepoznato. Javnost u Bosni i Hercegovini zabrinjava činjenica da su mladi sve brutalniji prema svojim vršnjacima, navodi Aida Đugum u tekstu Institucije i društvo zakazali u borbi protiv nasilja među mladima.

Nasilje među mladima u Crnoj Gori sve više uzima maha, što potvrđuju sve češći fizički obračuni među učenicima osnovnih i srednjih škola. Tuče u kojima se koriste motke i noževi, umalo su početkom godine, dovele do tragičnih posledica, posebno u jednom slučaju o kojem su mediji u Crnoj Gori danima pisali, prenosi Predrag Tomović u tekstu Nasilje među mladima vodi i od vaspitavanja silom koje preovladava.

U Hrvatskoj se pak, znatno smanjilo maloletničko nasilje, barem prema policijskim statistikama. Prema podacima MUP-a, broj takvih krivičnih dela smanjen je u proteklih pet godina čak za 25 posto.

Međutim, stručnjaci i roditelji upozoravaju da je nasilje među mladima i dalje velik problem, pogotovo novi oblik nasilja, putem interneta (Cyberbullyng), piše Ankica Barbir Mladinović u tekstu Slučaj Luke Ritza probudio društvo, maloljetničko nasilje smanjeno.
XS
SM
MD
LG